Kriza u Avganistanu

Eksplozija u Avganistanu, stradalo devetoro djece

KABUL - U eksploziji u istočnom Avganistanu u blizini granice sa Pakistanom poginulo je devetoro djece, a četvoro je ranjeno, saopšteno je danas iz kancelarije guvernera.

Eksplozija u Kabulu, dvije osobe povrijeđene

KABUL - Dvije osobe povrijeđene su danas u eksploziji u blizini Pedagoškog fakulteta u centru Kabula, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova talibanske vlade.

Talibani pogubili na desetine bezbjednjaka bivše Vlade

NJUJORK - Talibani su pogubili na desetine pripadnika bezbjednosnih struktura bivše Vlade nakon što su se ti ljudi predali poslije talibanske pobjede i zauzimanja Avganistan krajem ljeta, navodi se u novom istraživanju koje je objavio Hjuman Rajts Voč (HRV).

U eksploziji bombe u Kabulu poginulo pet osoba

KABUL - U eksploziji bombe postavljene pored puta u avganistanskoj prijestonici Kabulu poginulo je najmanje pet osoba, objavila je televizija Arijana njuz.

Talibani zabranili emitovanje serija sa ženskim likovima

KABUL - Talibanske vlasti u Avganistanu zabranile su emitovanje serija u kojima glume žene, u okviru novih strogih pravila u toj zemlji.

Talibani neće ograničavati žene koje rade u školama

KABUL - Talibanski pokret ne planira da ograničava žene koje rade u školama u Avganistanu, saopštio je portparol avganistanskog Ministarstva obrazovanja Nazar Muhamed Erfan.

UN: U Avganistanu jača ISIS-K, humanitarna kriza izvjesna

NJUJORK - Specijalna predstavnica Ujedinjenih nacija u Avganistanu Debora Lajons iznijela je mračnu procjenu situacije nakon što su talibani preuzeli vlast, naglasivši da je podružnica Islamske države porasla i da je sada prisutna u skoro sve 34 provincije zemlje.

Dvije eksplozije u Kabulu, jedna osoba poginula

KABUL - Najmanje jedna osoba je poginula, a šest je povrijeđeno, uključujući tri žene, od dvije eksplozije u avganistanskoj prijestonici Kabulu, saopštili su mještani i predstavnici talibanskih vlasti.

Eksplozija u Kabulu, nepoznat broj žrtava

KABUL - Eksplozija, navodno izazvana improvizovanom bombom, uzdrmala je danas oblast zapadnog Kabula, prouzrokujući nepoznat broj žrtava, navode lokalni stanovnici.

Prva direktna evakuacija iz Avganistana

BERLIN - Prvi direktni avion na čarter letu sa 329 njemačkih državljana, pripadnika lokalnog osoblja i njihovih porodica napustio je Avganistan, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ubijen vođa talibana u Kabulu

Šef talibanskih vojnih snaga u Kabulu Hamdulah Mohlis je jedna od žrtava napada džihadista Islamske države na vojnu bolnicu u Kabulu.

Kabul: Raste broj poginulih u napadu na bolnicu

KABUL - Broj poginulih u napadu na najveću vojnu bolnicu u Kabulu porastao je na 25, a provrijeđeno je više od 50 ljudi, saopštili su danas zvaničnici.

Lavrov: Rusija podržava inkluzivnu vladu u Avganistanu

TEHERAN - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da se Moskva zalaže za stvaranje inkluzivne vlade u Avganistanu.

Rusija očekuje veća prava žena u Avganistanu

MOSKVA - Rusija očekuje da će Talibanski pokret pokazati više liberalizma kada se radi o pravima žena na obrazovanje i rad, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsjednika za Avganistan Zamir Kabulov.

UN osnovale fond za pomoć Avganistancim

ŽENEVA - Ujedinjene nacije su saopštile danas da su osnovale poseban poverilački fond za obezbjeđivanje hitno potrebne gotovine Avganistancima putem sistema koji bi iskoristio donatorska sredstva koja su zamrznuta otkako su talibani u avgustu preuzeli vlast.