Svijet

Talibani neće ograničavati žene koje rade u školama

Talibani neće ograničavati žene koje rade u školama
Foto: N.N. | Talibani neće ograničavati žene koje rade u školama

KABUL - Talibanski pokret ne planira da ograničava žene koje rade u školama u Avganistanu, saopštio je portparol avganistanskog Ministarstva obrazovanja Nazar Muhamed Erfan.

On je za TASS rekao da vlasti planiraju da žene predaju u školama od prvog do šestog razreda.

"Ne planiramo da ograničimo žene kada je u pitanju rad u školama. Štaviše, postoji plan da žene uče djecu od prvog do šestog razreda, i dječake i djevojčice. Vjerujemo da osnovcima treba posebno strpljenje i njega koju ne može da pruži muški učitelj", istakao je Erfan.

Prema njegovim riječima, islam vodi računa o pravima žena i talibani namjeravaju da riješe pitanja vezana za edukaciju i zapošljavanje žena u skladu sa religijskim normama.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu sredinom avgusta, školovanje je privremeno obustavljeno do 19. septembra, kada je samo muškim nastavnicima i dječacima bio dozvoljen povratak u školu.

Portparol talibana i zamjenik ministra za informisanje i kulturu Zabinulah Mudžahid rekao je kasnije da će i djevojčicama biti dozvoljen povratak u školu kada se završe pripreme za podjele razreda i raspoređivanje nastavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije