Svijet

UN: U Avganistanu jača ISIS-K, humanitarna kriza izvjesna

UN: U Avganistanu jača ISIS-K, humanitarna kriza izvjesna
Foto: Ilustracija | UN: U Avganistanu jača ISIS-K, humanitarna kriza izvjesna

NJUJORK - Specijalna predstavnica Ujedinjenih nacija u Avganistanu Debora Lajons iznijela je mračnu procjenu situacije nakon što su talibani preuzeli vlast, naglasivši da je podružnica Islamske države porasla i da je sada prisutna u skoro sve 34 provincije zemlje.

Lajons je rekla u Savjetu bezbjednosti UN da se odgovor talibana na širenje Islamske države (ISIS-K) u velikoj mjeri oslanja na vansudske pritvore i ubistva osumnjičenih boraca, prenosi Rojters.

"Ovo je oblast koja zaslužuje veću pažnju međunarodne zajednice", naglasila je ona.

Njeni komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je teroristička organizacija ISIS-K, koja je ideološki neprijatelj talibana ,preuzela odgovornost za dvije eksplozije u kojima je poginula najmanje jedna osoba i ranjeno šest drugih u šiitskoj muslimanskoj četvrti u Kabulu.

Talibani, rekla je ona, nisu u stanju da zaustave rast ISIS-K.

"Nekada ograničen na nekoliko provincija i glavni grad, ISIS-K je sada prisutan u skoro svim provincijama i sve aktivniji", saopštila je Lajons, dodajući da je broj napada grupe porastao sa 60, tokom 2020., na 334 ove godine.

Lajons je ponovo upozorila na humanitarnu katastrofu jer nastupa zima u uslovima posrnule ekonomije i posljedica suše i pozvala međunarodnu zajednicu da pronađe načine za finansiranje plata zdravstvenih radnika, nastavnika i humanitarnih radnika, rekavši da je trenutna humanitarna pomoć nedovoljna.

Ekonomski kolaps će podstaći ilegalnu trgovinu drogom, oružjem i ljudima i neregulisanu razmjenu novca koja može samo da pomogne terorizmu, rekla je Lajons.

Po njenom mišlljenju štetne posljedice ovakve situacije prvo će se vidjeti u Avganistanu, a zatim će se preliti na cijeli region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije