Svijet

Lukašenko: Zapad je gurnuo ukrajinsku vladu u rat

Lukašenko: Zapad je gurnuo ukrajinsku vladu u rat
Foto: Tanjug/AP | Lukasenko: Zapad je gurnuo ukrajinsku vladu u rat

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat i dodao da je Minsk bio spreman da pošalje graničare na granicu između ukrajinskog regiona Donbas i Rusije, ali je Ukrajina odbila tu inicijativu.

"Uradio sam sve da spriječim rat i održim mir prije nego što je počeo konflikt Ukrajine i Rusije. Bio sam spreman da blokiram granicu između Donbasa i Rusije. Dakle, htio sam da postavim moje graničare na 400 kilometara dugačku granicu i pružim ostalu pomoć Ukrajini. Rusija se složila, ali je Kijev odbio. Zašto? Zato što ih je Zapad natjerao da pokrenu ovaj rat", naglasio je Lukašenko, prenio je TASS.

Bjeloruski lider je rekao da je Kijev uveo sankcije Bjelorusiji čak i prije nego što je to uradio Zapad u intervjuu za japansku mrežu TBS, koji je objavljen na bjeloruskom YouTube kanalu Bjelorusija-1.

Lukašenko je istakao da su ekonomije Rusije i Bjelorusije praktično nerazdvojive.

"Ekonomski, u pitanju je praktično nerazdvojiv sistem. Raspad tog sistema bi izazvao ekonomsku katastrofu", kazao je on.

Lukašenko je rekao da Rusija ima razloge da ne vjeruje Vladi u Kijevu, kao i da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ima malo kontrole nad onim što se dešava u Ukrajini.

"Ukrajina ne bi trebalo da bude tačka za napad na Rusiju. Moskva nudi Ukrajini isto što i Bjelorusiji, što znači da bi Ukrajina mogla da bude kao Bjelorusija, s nekim različitim nijansama", kazao je on.

Predsjednik Bjelorusije je obećao i da će se potruditi da učini sve što je u njegovoj moći da se okonča rat u Ukrajini.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije