Svijet

(UŽIVO) Mizincev: Nacionalisti pripremaju hemijski napad u Ukrajini

(UŽIVO) Mizincev: Nacionalisti pripremaju hemijski napad u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | (UŽIVO) Otvara se humanitarni koridor u Luganskoj oblasti

Ruska vojna operacija nastavljena je i 24. dan.Savjetnik ukrajinskog predsjednika i član pregovaračkog tima Mihailo Podoljak rekao je da bi pregovori Moskve i Kijeva mogli da potraju još nekoliko nedjelja. On je juče izjavio da pozicija Ukrajine nije promijenjena i da njegova zemlja želi da mirovni pregovori dovedu do primirja, povlačenja ruskih snaga i bezbjednosnih garancija.

21-42 - Mizincev:Nacionalisti pripremaju hemijski napad u Ukrajini

Nacionalisti planiraju hemijski napad u nekoliko ukrajinskih regiona, u slučaju da ruske trupe uđu na ove teritorije, izjavio je danas načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

„Nacionalisti su postavili mine u skladišta amonijaka i hlora u hemijskoj fabrici Sumihimprom u Sumiju, kako bi otrovali stanovnike ove oblasti u slučaju da ruske trupe uđu u grad“, rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

Kako je precizirao, "u naselju Kotljarovo, Nikolajevska oblast, militanti iz nacionalističke jedinice planiraju provokaciju uz upotrebu toksičnih hemikalija".

Mizincev je dodao da su iz tih razloga "u zgradi srednje škole postavljeni kontejneri sa toksičnim hemikalijama, koji će eksplodirati kada se ruske snage približe naselju“.

Ruski vojni zvaničnik tvrdi i da ukrajinski nacionalisti drže kao "živi štit" više od 4,5 miliona ljudi i skoro 7.000 stranaca iz 19 zemalja, u Kijevu, Harkovu, Černihovu, Sumiju i preko 20 drugih blokiranih velikih gradova, uz posade 70 stranih brodova u morskim lukama u zemlji.20.55-

20.55 - Danilov: Ukrajina uskoro dobija rakete "Džavelin" i "Stinger"

Ukrajina će za nekoliko dana dobiti novu pošiljku američkog oružja, uključujući rakete "Džavelin" i "Stinger", izjavio je danas sekretar Ukrajinskog savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksij Danilov.

"Oružje će se u najskorije vreme naći na teritoriji naše zemlje. Riječ je o danima", rekao je Danilov, prenio je Rojters.

20.52 - "Rusija danas otvorila deset humanitarnih koridora"

Rusija je danas otvorila 10 humanitarnih koridora u Kijevu, Mariupolju, Černihovu, Sumi i Harkovu, a Kijev je pristao na samo tri i ponudio još 11 drugih ruta, rekao je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, prenosi TAS S.

''''Humanitarni koridori se otvaraju svakodnevno od deset ujutru u Kijevu, Mariupolju, Černihovu, Sumi i Harkovu prema Rusiji i teritorijama prema zapadnim granicama Ukrajine, koje kontroliše Kijev. Ukrajinske vlasti su se složile samo sa tri rute koje smo mi ponudili, ali nisu potvrdili nijedan humanitarni koridor ka Rusiji“, saopštio je Mizincev.

Ruski vojni zvaničnik je dodao da je ukrajinska strana tokom današnjeg dana zatražila 11 humanitarnih koridora u Kijevu, Zaporožju, Hersonu i Harkovu, navodi TAS S.

19.50 - Moskva: "Azov" planira napade na diplomatske objekte u Lavovu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da kijevski režim planira napade na diplomatske objekte SAD i drugih država u Lavovu i da ih predstavi kao da je to učinila ruska vojska.

U saopštenju se navodi da se ruskim vojnicima predao saradnik Uprave ukrajinske Službe bezbjednosti za Donjecku i Lugansku oblast koji je učestvovao u pripremama diverzionih grupa.

On je otkrio da pripadnici jedinice "Azov" planiraju napade na diplomatska predstavništva SAD i drugih zemalja u Lavovu.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su jedinice ruske vojske probile odbranu bataljona "Ajdar" i da su sada na prilazima mestu Šahtjorsko-Novoukrajinka, te da je likvidirano 30 pripadnika tog bataljona. /kraj/dp19.17 - U Italiji i Bugarskoj protivljenje slanju oružja Ukrajini

19.17 - U Italiji i Bugarskoj protivljenje slanju oružja Ukrajini

U Italiji i Bugarskoj održane su demonstracije zbog slanja oružja u Ukrajini, dok su u prijestonici Jermenije Jerevanu i u Južnom Libanu održane akcije podrške specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Protesti u Italiji, koje su organizovali aktivisti italijanskog sindikata USB, održani su na jednom od trgova u Rimu i u blizini aerodroma u Pizi, gdje je bio centar demonstracija.

Osim članova sindikata, u protestima su učestvovale i ljevičarske i antifašističke organizacije. Na dva mjesta se okupilo na stotine ljudi.

Protesti u Pizi održani su pod sloganom "Mostovi mira, a ne rata iz Toskane". Na jednom do plakata bio je prikazan golub mira sa natpisom "Ne ratu, ne NATO-u", a jedan od demonstranata je rekao da se zalažu za potpunu neutralnost Evrope, Italije i Ukrajine.

I u bugarskoj prijestonici Sofiji danas je održan skup protiv isporuka bilo kakvog naoružanja Ukrajini, i to na dan posjete ministra odbrane SAD Lojda Ostina Bugarskoj, prenosi lokalna radio stanica "Horizont".

"NATO - napolje", "Bugarski heroji", "Rusija" - neki su od natpisa na transparentima koje su nosili okupljeni Bugari, koji insistiraju na tome da se zemlja ne uvlači u sukob u Ukrajini.

18.19 - FSB:Mine koje je postavila Ukrajina mogu stići u Bosfor

MOSKVA, 19. marta (Tanjug) - Nakon početka ruske specijalne operacije, Ratna mornarica Ukrajine postavila je oko 420 mina na prilazima lukama u Crnom moru, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

„Ukrajinska mornarica postavila je minska polja na prilazima lukama Odese, Očakova, Černomorska i Južna - oko 420 mina zastarelih tipova proizvedenih u prvoj polovini 20. veka“, navodi se u saopštenju FSB, preneo je Sputnjik.

FSB upozorava da nije isključena mogućnost da struje odnesu mine u Bosfor i dalje u mora Sredozemnog basena.

17.22 - UN: U Ukrajini poginulo najmanje 847 civila, izbjeglo više od 3,3 miliona

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da je najmanje 847 civila poginulo u Ukrajini tokom rusko-ukrajinskog rata, a ranjeno je 1.399.

U susjedne zemlje izbjegle su 3.328.692 osobe.

Iz Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) objavljeni su podaci koje su dobili iz različitih izvora u vezi sa izbjegličkom krizom u Ukrajini, javlja Anadolija.

Navedeno je da je više od 3,3 miliona izbjeglica iz Ukrajine prešlo u susjedne zemlje od 24. februara do 18. marta.

Više od polovine prešlo je u Poljsku (2.010.693), zatim u Rumuniju (518.269) i Moldaviju (359.056).

Poznato je da su stotine hiljada izbjeglica koje su iz Ukrajine otišle u susjedne zemlje nastavile put prema drugim evropskim državama.

Prema podacima Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava, najmanje 847 civila je ubijeno, a 1.399 ranjeno u rusko-ukrajinskom ratu između 24. februara i 18. marta.

Upozorili su da bi broj poginulih i povrijeđenih civila mogao biti mnogo veći od utvrđenog.

Prema ukrajinskim vlastima, u ruskim napadima poginule su hiljade civila.

17.12 - Podoljak: Kina da osudi ruski napad na Ukrajinu

Kina treba da donese ispravnu odluku i pridruži se drugim nacijama u osudi ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

On je napisao na Tviteru da bi Kina mogla da postane važan dio globalnog sistema bezbjednosti, ako donese ispravnu odluku da podrži koaliciju civilizovanih nacija i osudi rusko varvarstvo, prenio je Rojters.

16.00 - Kremlj:Putin upoznao Betela sa civilnim žrtvama u DNR i LNR

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upoznao je u telefonskom razgovoru luksemburškog premijera Gzavijea Betela sa civilnim žrtvama u ukrajinskom granatiranju samoproglašenih Donjecke Nraodne Republike i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), navodi se u današnjem saopštenju pres službe Kremlja. Putin je ukazao na granatiranje ukrajinske vojske na Donjeck i druge gradove u DNR i LNR, koji izazivaju brojne civilne žrtve, navedeno je u saopštenju, prenio je TAS S.

Betel je sa svoje strane obavijestio Putina o njegovim kontaktima sa ukrajinskim vlastima i liderima nekih drugih država.

Putin je pojasnio ruski pogled na tok pregovora sa Ukrajinom, navela je pres služba Kremlja.

Predsednik Rusije istakao je opasnost od američkih vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini u telefonskom razgovoru sa luksemburškim premijerom.

Takođe, je istaknuto da su vojnobiološke aktivnosti SAD u Ukrajini neprihvatljive i da predstavljaju veliku opasnost kako za Rusiju, tako i za cijelu Evropu, navodi se u saopštenju.

Putin i Betel su prethodno razgovarali telefonom 14. marta.

Današnji poziv je inicirao Luksemburg.

15.06 - Ustenko: Ukrajina možda neće proizvesti dovoljno žitarica

Ukrajina možda neće proizvesti dovoljno žitarica za izvoz ako ovogodišnja sjetva bude poremećena zbog ruskog napada, izjavio je danas savjetnik predsjednika Oleh Ustenko.

14.49 - Lavrov: SAD vrše pritisak na ukrajinsku delegaciju

Vašington vrši pritisak na delegaciju Kijeva koja je angažovana u pregovorima s Moskvom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim riječima, Zelenski je predložio razgovore i Putin se složio, prenio je TASS.

"Međutim, postoji stalni osjećaj da neko, najvjerovatnije SAD, drži ukrajinsku delegaciju za ruku, sprečavajući je da prihvati zahtjeve koje smatram minimalnim. Ipak, proces se nastavlja", dodao je Lavrov.

13.56 - Džonson: Greška bi bila normalizovati odnose s Putinom

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da bi bila greška normalizovati odnose s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon ruskog napada na Ukrajinu.

"Pokušati da ponovo normalizujemo odnose sa Putinom poslije ovoga, kao što smo uradili 2014, značilo bi da ponovo napravimo potpuno istu grešku", rekao je Džonson na konferenciji Konzervativne stranke, prenio je Rojters.

U martu 2014. organizovan je referendum o statusu Kirma na kojem se većina glasača izjasnila za otcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

13.09 - Podoljak: Ako se plašite Putina, onda bar nemojte davati provokativne izjave

Mihail Podoljak je odgovorio na izjavu njemačke ministarke odbrane Kristine Lambreht, koja je još jednom izjavila da se NATO neće miješati u rat u Ukrajini i da neće zatvarati nebo.

"Svaka takva izjava evropskih političara podstiče Rusiju na masakr u Ukrajini. Ako ne želite da rat nazivate ratom i plašite se Putina, onda barem nemojte davati provokativne izjave", rekao je on.

12.44 - Poljska predlaže EU totalnu zabranu trgovine s Rusijom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je Poljska predložila Evropskoj uniji da uvede totalnu zabranu na trgovinu s Rusijom.

On je pozvao na oštrije sankcije prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

Poljska predlaže da se novom paketu sankcija što prije doda potpuna blokada trgovine, i one koja se odvija kopnenim, ali i pomorskim putem, kazao je Moravjecki.

Potpuna blokada trgovine bi dodatno prisilila Rusiju da razmotri opciju zaustavljanja ovog surovog rata, dodao je on.

12. 04 - Gradonačelnik Marijupolja: U centru grada se vode ulične borbe

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je danas da se u centru grada vode ulične borbe, što, prema njegovim riječima, ometa napore da se izvuče nekoliko stotina ljudi koji su zarobljeni u podrumu pozorišta za koje ukrajinski zvaničnici kažu da ga je Rusija bombardovala u srijedu, javlja BBC.

Bojčenko je rekao dopisniku britanske medijske kuće da su specijalni timovi u mogućnosti da raščiste ruševine i sklone ljude samo kada dođe do zatišja u borbi.

"Ima tenkova, granatiranja, raznorazna vrsta oružja se ispaljuje. Naše snage rade sve što mogu da zadrže svoju poziciju u gradu, ali su neprijateljske snage brojnije nego naše, nažalost", kazao je Bojčenko.

On nije mogao da da procijenu koliko ljudi je uspelo da pobjegne iz te oblasti prethodna 24 sata.

Ukrajinske vlasti nisu primijetile da je došlo do značajnog pomjeranja granica razdvajanja između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je danas savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

U onlajn obraćanju, kazao je da su u toku borbe u Marijupolju, Nikolajevu, Hersonu i Izjumu, gdje je ruska vojska u ofanzivi, prenio je Rojters.

11.31 - Moskva: Uništeni obavještajni centri ukrajinske vojske u Odesi

Ruski obalski raketni sistem "Bastion" uništio je elektronske obavještajne centre ukrajinske vojske u regionu Odese, saopštio je danas portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Bastion" je uništio obavještajne centre u mjestima Veliki Dalnjik i Velikodolinskoje", rekao je on, prenosi TASS.

Konašenkov je dodao da je ruski borbeni avion uništio četiri raketna sistema protivvazdušne odbrane ukrajinske vojske rano jutros, među njima tri sistema S-300 i jedan Buk-M1.

"Ruska vojska je, uz pomoć dronova, ciljala 69 vojnih objekata u ranim časovima, a među metama su bile i četiri komande, uključujući i štab jedne brigade. Oboreno je 12 bespilotnih ukrajinskih letjelica", istakao je Konašenkov.

11.19 - Lukašenko: Zapad je gurnuo ukrajinsku vladu u rat

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat i dodao da je Minsk bio spreman da pošalje graničare na granicu između ukrajinskog regiona Donbas i Rusije, ali je Ukrajina odbila tu inicijativu.

10.33 - Rusi kažu da su koristili hipersonično oružje, uništeno skladište za rakete

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska vojska hipersoničnim oružjem uništila veliko ukrajinsko podzemno skladište za rakete i municiju za avione u regionu Ivano-Frankijevsk, javlja Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je uništen ukrajinski vojni radio i izviđački centri u blizini Odese koristeći obalski raketni sistem.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi saopštenje Ministarstva odbrane Rusije.

10.03 - Ukrajina: Očekujemo evakuaciju civila preko 10 koridora

Ukrajina se nada da će danas biti evakuisani civili preko 10 humanitarnih koridora iz gradova i mjesta na prvoj liniji borbi s ruskim snagama, izjavila je danas potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ona je navela da je dogovoreno otvaranje koridora za opkoljeni grad Marijupolj, iako su mahom bili neuspješni prethodni pokušaji vlasti da odatle evakuišu civile dok je na snazi privremeni prekid vatre, prenosi Rojters.

9.21 - Ukrajinska vojska uvela policijski čas u Zaporožju

Ukrajinska vojska uvela je 38-časovni policijski čas u Zaporožju, koji počinje danas od poslije podne i završiće se u ponedjeljak rano ujutro, izjavio je danas zamjenik gradonačelnika Anatolij Kurtijev.

"Ne izlazite napolje u tom periodu", naveo je Kurtijev na internetu, prenio je Rojters.

Zaporožje je važna tranzitna tačka za neke od 35.000 ljudi koji su pobjegli iz opkoljenog Marijupolja na jugoistoku.

9.03 - Marijupolj na udaru, Ukrajina izgubila pristup Azovskom moru

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "privremeno" izgubilo pristup Azovskom moru jer su invazijske ruske snage pojačale pritisak oko glavne morske luke Marijupolj.

8.36 - Zelenski imao poruku nakon pojavljivanja Putina na stadionu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros je odgovorio mračnom porukom na pojavljivanje ruskog lidera Vladimira Putina na moskovskom stadionu.

Zelenski je govorio dan nakon što je Putin pohvalio "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini kao "herojsku" misiju ruske vojske tokom patriotskog mitinga na moskovskom stadionu Lužnjiki pred desetinama hiljada Rusa.

"Sto hiljada ljudi ispred stadiona, zajedno sa 95.000 u samoj areni, otprilike odgovara broju ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu", rekao je Zelenski u video-poruci u subotu ujutro. "A sada zamislite 14.000 leševa na ovom stadionu sa još desetinama hiljada ranjenih i osakaćenih", rekao je on, misleći na ukrajinske procjene ruskih gubitaka od početka rata.

Zelenski je još jednom pozvao na hitan prekid sukoba. "Rat se mora okončati, prijedlozi Ukrajine su na stolu", rekao je on za ukrajinski list Pravda. Regionalni guverner Kijeva Aleksij Kuleba rekao je da je najmanje 50.000 civila evakuisano iz zona borbenih dejstava sjeverno i sjeverozapadno od prijestonice u subotu rano ujutro.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič rekao je u subotu ujutru da je došlo do nekoliko borbi između ruskih i ukrajinskih snaga na aerodromu Černobajevka, u blizini Hersona na jugu Ukrajine.

8.00 - Otvara se humanitarni koridor u Luganskoj oblasti

Humanitarni koridor za evakuacije u Luganskoj oblasti biće otvoren danas, najavio je regionalni guvarner Serhij Gaidaj.

"Humanitarni koridor je dogovoren, pokušaćemo da evakuišemo ljude i donesemo hranu danas", rekao je Gaidej.

On je dodao da je za danas dogovoreno zatišje i da će ono stupiti na snagu od devet časova po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

O dešavanjima koja su obilježila jučerašnji dan u Ukrajini pročitajte OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije