Svijet

Nijedno mjesto u Gazi više nije bezbjedno

Nijedno mjesto u Gazi više nije bezbjedno
Foto: Tanjug | Nijedno mjesto u Gazi više nije bezbjedno

GAZA, JERUSALIM - Nijedno mjesto nije bezbjedno u Pojasu Gaze, upozorili su iz Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRVA) u jeku izraelskih poziva Palestincima da se evakuišu iz cijele palestinske enklave.

"Nigdje nije bezbjedno, jer se izraelski napadi pojačavaju", rekla je za Al Jazeeru Žilijet Tuma, direktorka Službe za komunikacije u UNRVA. 

I dok rat između Izraela i Hamasa bjesni već više od dva mjeseca, Izraelske odbrambene snage tvrde da su ubile novog komandanta Hamasovog bataljona Šejaja tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze i da Hamas pokazuje "znakove sloma". 

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, pozvao je Hamas da bez odgađanja položi oružje, rekavši da su posljednjih dana zabilježili brojne predaje koje najavljuju "početak kraja". 

Tuma je ukazala da je UNRVA tokom nedavnog primirja uspjela u Pojas Gaze da unese humanitarnu pomoć, uključujući gorivo.

"Moramo da se vratimo na to kao na minimum", rekla je ona i pozvala Izrael na hitan humanitarni prekid vatre. 

Ona je upozorila da je u centar UNRVA u Kan Junisu, koji je trebalo da primi 1.000 ljudi, sada smješteno više od 30.000.

UN "moraju učiniti više" u isporukama pomoći stanovnicima Pojasa Gaze, saopšteno je iz Službe pri izraelskom Ministarstvu odbrane koja nadgleda politiku prema palestinskim teritorijama (COGAT). 

COGAT u objavi na platformi X navodi da je Izrael proširio svoje mogućnosti za inspekciju pomoći koja se isporučuje preko graničnog prelaza Rafa koji kontroliše Egipat, kao i da će granični prelaz Kerem Šalom, koji kontroliše Izrael, prvi put od početka rata biti otvoren, prenio je BBC.

"Pomoć čeka na ulazu u Rafu. UN mora učiniti više, jer je pomoć tu i potrebna je ljudima", naveli su iz COGAT-a.

Konvoj od 100 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je u Gazu, a danas bi trebalo da bude nastavljena hitna specijalna sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o ratu na Bliskom istoku.

Ministri spoljnih poslova Francuske, Njemačke i Italije pozvali su Evropsku uniju da uvede ad hok sankcije Hamasu i njegovim pristalicama.

"Izražavamo punu podršku prijedlogu za stvaranje ad hok režima sankcija protiv Hamasa i njegovih pristalica", navedeno je u pismu upućenom Žosepu Borelu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost, u koje je Reuters imao uvid. 

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je na društvenoj mreži X da se borbe vode u blizini bolnice Al Amal u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

"Izraelski avioni izvršili su nekoliko napada u blizini bolnice Al Amal, a nastavljeno je artiljerijsko granatiranje centra grada i sjevernih dijelova sjedišta udruženja, u kojem je smješteno 13.000 raseljenih", navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su ubile novog komandanta Hamasovog bataljona Šejaja tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze. Kako prenosi "Times of Israel", ubijen je Emad Karika, koji je nedavno zamijenio Visama Farhata na čelu Hamasovog bataljona Šejaja, nakon što je Farhat ubijen u vazdušnom napadu Izraela 2. decembra.

Izraelske odbrambene snage navele su da je Karika, prije nego što je postao komandant ovog bataljona, od 2019. godine bio zamjenik komandanta bataljona Šejaja.

Netanjahu je pozvao borce Hamasa da bez odgađanja polože oružje, rekavši da su posljednjih dana zabilježili brojne predaje koje najavljuju "početak kraja" palestinskog islamističkog pokreta, prenio je Euronews.

Nijedan talac živ neće napustiti Pojas Gaze ako ne budu ispunjeni uslovi za oslobađanje zatvorenika, kazao je zvaničnik Hamasa u televizijskom obraćanju.

Dodao je da Izrael neće dobiti svoje zatvorenike žive bez razmjene i pregovora i ispunjavanja zahtjeva, prenosi agencija AFP.

Izrael je saopštio da u Gazi ima još oko 137 talaca, dok aktivisti tvrde da je oko 7.000 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Mihail Bogdanov, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, zatražio je od Hamasa i drugih palestinskih frakcija da oslobode taoce koje drže u Gazi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se ne navodi da li je Rusija tražila oslobađanje svih talaca koje je Hamas zarobio tokom napada na južni Izrael 7. oktobra ili samo oslobađanje ruskih državljana među njima.

Hamas je izazvao sukob nakon napada na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a u Gazu je odvedeno oko 240 talaca.

Izrael je odgovorio vojnom ofanzivom tokom koje je uništen veći dio Gaze a, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, ubijeno je najmanje 17.997 ljudi, dok ih je 49.500 povrijeđeno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije