Svijet

Nivo bezbjednosti u Francuskoj podignut na najviši nivo

Nivo bezbjednosti u Francuskoj podignut na najviši nivo
Foto: N.N. | Nivo bezbjednosti u Francuskoj podignut na najviši nivo

PARIZ - Francuska je podigla nivo bezbjednosti na najviši stepen, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin nakon što je danas jedan dvadesetogodišnjak ubio nožem nastavnika uz uzvike "Alahu ekber".

Dvadesetogodišnjak je danas ubio nožem nastavnika francuskog jezika u gradu Aras na sjeveru Francuske, a teško ranio još dva lica uzvikujući "Alahu akbar".

Darmanin je rekao televiziji TF1 da je Francuska sada u najvišem stanju uzbune i da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gdje Izrael vodi vojnu ofanzivu kako bi iskorijenio borce Hamasa nakon njihovog smrtonosnog napada.

On je naveo da stanje pripravnosti nije povećano kao odgovor na neku posebnu prijetnju.

Francuski predsjednik Emanuel Makron posjetio je danas mjesto napada i odao poštu ubijenom nastavniku čije je tijelo ostavljeno pokriveno u lokvi krvi.

Osumnjičeni je uhapšen, kao i njegov brat, koji je takođe povezan sa islamistima.

Na snimku do kojeg je došao Rojters vidi se troje ljudi, od kojih jedan drži stolicu, koji pokušavaju da zaustave napadača na parkingu škole koji ih u jednom momentu udara.

"On ima nož, on ima nož", rekao je jedan od onih koji su gledali scenu.

Napadač je bio na listi policije kao potencijalni izvor opasnosti i rizika po bezbjednost.

Radi se o čečenskom mladiću rođenom u Rusiji, saopštila je policija.

Bezbjednosni izvor je rekao da stariji brat napadača služi kaznu u zatvoru zbog povezanosti sa islamističkim militantnim mrežama i veličanja terorističkih akata.

Nastavnik filozofije Martin Dusau rekao je da ga je napadač jurio, ali je uspio da pobjegne nepovrijeđen nakon što se zaključao u sobu.

Bezbjednosno upozorenje je kasnije aktivirano u drugoj školi u Arasu, rekao je jedan školski radnik, a u tom incidentu je uhapšen još jedan muškarac, kada je sa sumnjivim rancem pokušao da uđe u školu, prenijeli su francuski mediji.

Ministar obrazovanja Gabrijel Atal rekao je da će bezbjednost u školama širom Francuske biti pojačana.

Aras je grad u deindustrijalizovanom, etnički raznolikom sjevernom dijelu Francuske, regionu gdje krajnja desnica uživa snažnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije