Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: "Nastavljeni pregovori između Moskve i Kijeva"

Ruska vojna operacija u Ukrajini: "Nastavljeni pregovori između Moskve i Kijeva"
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija u Ukrajin; Zelenski: Ne šaljite djecu u rat

Sedamnaesti je dan ruske vojne operacije u Ukrajini. Prema pisanju pojedinih medija, tokom noći oglašavale su se sirene za uzbunu za vazdušne napade širom Ukrajine. Juče je, na zahtjev Rusije, održana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija sa koje je poručeno da ne postoji bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini. SAD su poručile da neće ulaziti u rat protiv Rusije u Ukrajini, ali da će braniti teritoriju NATO-a.

21.55 - Borel: Rusija bi mogla da proširi vojne aktivnosti protiv jedene od zemalja NATO-a

"EU je ozbiljno zabrinuta da bi Rusija mogla da 'proširi svoje vojne aktivnosti' protiv jedne od zemalja NATO-a", rekao je Borel.

21.36 - Kuleba: Ukrajina spremna za pregovore, ali ne i za predaju

Ukrajina je spremna da pregovara o okončanju rata koji je Rusija započela prije više od dvije nedjelje, ali se neće predati, niti prihvatiti bilo kakve ultimatume, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je naglasio da su tokom današnjeg dana borbe bjesnile u okolini Kijeva, kao i da zbog granatiranja u drugim oblastima Ukrajine civili nisu mogli da se evakuišu, prenosi Rojters.

Govoreći na virtuelnom događaju, koji je organizovala nestranačka, neprofitna organizacija Inicijativa za obnovu demokratije, Kuleba je rekao da bi životi civila bili spaseni ako bi Ukrajina imala više borbenih i jurišnih aviona za uništavanje velikih vojnih kolona.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je naglasio da Rusija u ratu protiv njegove zemlje koristi sličnu vojnu taktiku kao u Siriji i izrazio uvjerenje da Bjelorusija nije voljna da šalje svoje snage u Ukrajinu, upkos, kako tvrdi, pritisku Moskve da to učini.

21.14 - Mizincev: Neonacisti hiljade stranaca drže kao živi štit

Načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev optužio je danas ukrajinske nacionaliste da drže više hiljada stranaca kao živi štit, kao i da ne dozvoljavaju civilima da napuste ugrožene oblasti, navodeći da se humanitarna situacija u Ukrajini pogoršava iz dana u dan, a već je katastrofalna u pojedinim oblastima.

"Nažalost, humanitarna situacija u Ukrajini nastavlja da se brzo pogoršava, a postaje katastrofalna u određenim gradovima", naveo je Mizincev, a prenosi TASS.

On je optužio "ukrajinske neonaciste" da drže 6.900 stranaca iz 16 zemalja kao taoce i koriste ih kao živi štit.

20.27 - Rusko ministarstvo odbrane: Humanitarna situacija u nekim gradovima dostigla katastrofalne razmjere

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je humanitarna situacija u Ukrajini nastavila da brzo opada, a da je u nekim gradovima dostigla katastrofalne razmjere, prenijela je agencija RIA, navodi agencija Rojters.

19.54 - Brisel priprema nove sankcije protiv Moskve

Članice EU pripremaju nove sankcije protiv Rusije koje će biti objavljene u narednim satima, rekao je izvor iz francuskog predsjedništva.

Izjava je uslijedila nekoliko časova poslije telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina, francuskog lidera Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Objavićemo nove sankcije u narednim časovima. Razgovori između lidera bili su iskreni i teški", naveo je izvor, prenosi ruska novinska agencija TASS.

19.21 - "Ukrajinske snage granatirale ruski teretni civilni brod"

Ukrajinske snage granatirale su ruski teretni civilni brod, koji je plovio iz Grčke za Taganrog, u Azovskom moru, saopštio je danas ruski Istražni komitet.

Glavno istražno odjeljenje ruskog istražnog komiteta otvorilo je krivični postupak za pokušaj ubistva nakon granatiranja ruskog broda, navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Ukrajinske trupe, koje se bore na jugoistoku Ukrajine 12. marta su napale neselektivnim oružjem ruski teretni civilni brod Sormovskij 3064 u Azovskom moru.

Brod je plovio iz grčke luke za Taganrog i u napadu nije bilo žrtava.

18.55 - Rjabkov: Upozorili smo SAD, konvoji oružja legitimni ciljevi ruskih snaga

Isporuka zapadnog oružja Ukrajini komplikuje situaciju i čini konvoje oružja legitimnim ciljevima ruskih snaga, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na televiziji Prvi kanal.

18.38 - Zelenski predložio da se pregovori održe u Jerusalimu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi Zapad trebalo više da bude uključen u pregovore o okončanju rata, pozdravljajući napore izraelskog premijera Naftalija Beneta da posreduje između Ukrajine i Rusije, i rekao je da je predložio Benetu da se pregovori održe u Jerusalimu.

18.12 - SAD spremne na diplomatske korake koje Kijev smatra korisnim

Sjedinjene Američke Države su spremne da preduzmu diplomatske korake koje ukrajinska vlada smatra korisnim, rekao je danas portparol Stejt departmenta, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da bi Zapad trebalo više da se uključi u pregovore o okončanju rata.

"Ako postoje diplomatski koraci koje možemo da preduzmemo, a za koje ukrajinska vlada vjeruje da bi bili od pomoći, spremni smo da ih preduzmemo", rekao je portparol Stejt departmenta, prenosi Rojters.

On je istakao da SAD nastoje da obezbjede Ukrajincima najčvršću moguću pregovaračku poziciju, pojačaju pritisak na Rusiju nametanjem velikih troškova i pruže bezbednosnu pomoć ukrajinskoj odbrani.

17.35 - Francuski zvaničnik: Putin nije spreman da okonča rat

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije pokazao spremnost da prekine rat s Ukrajinom tokom današnjeg razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, izjavio je neimenovani zvaničnik iz francuskog predsjedništva.

17.26 - Peskov: Pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljeni video putem

Pregovori između Moskve i Kijeva o sukobu u Ukrajini, koji su vođeni licem u lice u Bjelorusiji, nastavljeni su putem video veze, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javila je agencija RIA.

On je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca tokom razgovora o pregovorima održanim u video formatu posljednjih dana, prenio je Rojters.

Peskov je rekao da će Vladimir Medinski, koji je predvodio rusku delegaciju na razgovorima lice u lice, nastaviti da vodi pregovore u ime Rusije.

17.22 - Gori pijaca u Donjecku 

 

17.06 - Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, danas su razgovarali telefonom, navodi izvor blizak turskom Ministarstvu spoljnih poslova (MSP).

"Razgovori su bili fokusirani na razvoj situacije u Ukrajini", prenosi TASS.

16.57 - UN: U Ukrajini dosad ubijeno 579 civila

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je danas da je najmanje 579 civila ubijeno u Ukrajini od početka rata, a da je više od 1.000 ranjeno, javlja AP.

15.34 - Zelenski: Umjesto ultimatuma pregovori o konkretnim temama

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su Kijev i Moskva, umjesto da razmjenjuju ultimatume, započeli da vode pregovore o konkretnim pitanjima.

15.21 - Detalji razgovora Putina, Makrona i Šolca

Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio je u telefonskom razgovoru od francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca da izvrše pritisak na Kijev da zaustave "zločine nacionalističkih bataljona", prenose mediji.

14.54 - Počela evakuacija civila iz kijevskih predgrađa

Guverner kijevske regije Oleksij Kuleba potvrdio je kako je počela evakuacija civila iz gradova na prvoj liniji udara, a radi se o predgrađima Kijeva – javlja Rojters.

Kuleba je u obraćanju lokalnim medijima rekao da će se evakuacije nastaviti i sutra.

13.30 - Počeo razgovor Putina sa Makronom i Šolcom

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc počeli su razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom povodom rata u Ukrajini, saopštilo je danas francusko predsjedništvo.

Makron je na samitu Evropske unije juče rekao da će Šolc i on imati novi razgovor sa Putinom nakon prethodne trosmjerne razmjene mišljenja u četvrtak, prenio je Rojters.

13.28 - Obratio se Zelenski

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski upravo je objavio novi video obraćanja naciji na društvenim mrežama.

Zelenski kaže da je ruska vojska pretrpjela najveće gubitke u posljednjih nekoliko decenija - tvrdeći da je 31 ruski bataljonski odred sada onesposobljen za borbu.

On zahtijeva da se odmah oslobodi gradonačelnik Melitopolja kojeg su, kako se izvejštava, otele ruske snage, rekavši da je o tome razgovarao sa francuskim i njemačkim liderima, piše B92.

Zelenski takođe kaže da Ukrajina sarađuje sa Evropskom komisijom na ubrzanju svog članstva u EU.

12.46 - "Rusija spremila sankcije za SAD"

MOSKVA - Lista ruskih sankcija prema SAD je spremna i uskoro će biti objavljena, izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov za "Kanal jedan".

"Ove liste su spremne, radimo na njima. Uskoro ćemo ih objaviti", kazao je Rjabkov, prenosi TAS S.

Amerika je u petak ukinula trgovinske povlastice Rusiji, što će se konkretno osjetiti na ruskom izvozu dijamanata, morskih plodova i votke, a priključile su joj se zemlje G7 i EU.

12.42 - "Minsk ne planira da se pridruži specijalnoj vojnoj operaciji"

Bjelorusija ne planira da se pridruži specijalnoj operaciji ruskih vojnih snaga u Ukrajini, već šalje pet bataljonskih taktičkih grupa na svoju granicu u okviru rotacije i smjene snaga koje su već tamo stacionirane, rekao je danas komandant Generalštaba Viktor Gulevič.

12.10 - Rjabkov: Bajden izjavama o svjetskom ratu želi da zaoštri situaciju

Ruski zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da američki predsjednik Džozef Bajden želi da zaoštri situaciju i uvede američki dnevni red cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pominjući rizik od trećeg svjetskog rata.

"Skrećem vam pažnju na činjenicu da mi ne preuzimamo nikakav korak, bilo da je verbalan, u vidu izjava, ili bilo čega, koji bi mogao da se smatra eskalacijom. U međuvremenu, lider SAD otvoreno priča o opasnosti od izbijanja trećeg svjetskog rata", kazao je Rjabkov, prenosi TAS S.

On smatra da je to Bajdenov pokušaj igre nerava, da SAD uvedu svoj dnevni red cijeloj međunarodnoj zajednici.

"Za nas su jasni destruktivni ciljevi koji stoje iza ove izjave", poručio je Rjabkov.

Rjabkov je rekao da prijedlozi o bezbjednosnim garancijama koje je Rusija poslala Sjedinjenim Državama i NATO prije ulaska ruskih snaga u Ukrajinu više ne važe jer se situacija potpuno promijenila.

11.34 - Moskva spremna za nastavak dijaloga o kontroli naoružanja

Rusija je spremna da nastavi razgovore o kontroli naoružanja sa SAD, ukoliko je Vašington za dijalog, rekao je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema njegovim riječima, Moskva i Vašington su u neprestanom kontaktu, ali Kremlj ne primjećuje naznake da je Vašington spreman da nastavi dijalog o Ukrajini.

Rjabkov je naglasio da više nisu važeći prijedlozi o bezbjednosnim garancijama koje je Rusija poslala NATO i SAD prije početka operacije u Ukrajini pošto se situacija u potpunosti promjenila.

11.08 - Konašenkov: Uništeni aerodrom i komunikacioni centri

Vojni aerodrom u Vasilkovu i glavni centar radio i elektronske obavještajne službe oružanih snaga Ukrajine u Brovariju uništeni su u udaru visokopreciznim naoružanjem, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

10.27 - IMO: Formirati bezbjednosne koridore u Crnom i Azovskom moru

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) Ujedinjenih nacija pozvala je danas da se formiraju bezbjedni koridori u Crnom i Azovskom moru kako bi se komercijalni brodovi evakuisali.

AP prenosi da je veći dio voda miniran i da se ruski ratni brodovi nalaze u blizini obale Ukrajine.

Najmanje dvije eksplozije pogodile su dva teretna broda u toj oblasti, a na desetine je zaglavljeno, dodaje AP.

Savjet IMO održao je hitnu sjednicu i saopštio da osuđuje napade Ruskie Federacije na komercijalne brodove, njihove zapljene, među kojima su istraživački i spasilački brodovi.

9.42 - Kijev: Danas otvaranje više humanitarnih koridora

Nekoliko humanitarnih koridora iz ukrajinskih gradova i sela, uključujući i lučki grad Mariupolj koji je pod opsadom, biće otvoreno danas kako bi civili mogli da se evakuišu, saopštila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk dodajući da se nada da će Rusija poštovati prekid vatre kako bi se to omogućilo.

Ona je rekla da Ukrajina planira da evakuiše stanovnike nekoliko gradova i sela u regionima Kijeva i Sumija i nekim drugim oblastima u kojima su borbe u toku, prenosi Rojters.

"Nadam se da će danas sve proći dobro, da će sve planirane rute biti otvorene i da će Rusija ispuniti svoje obaveze u vezi s garantovanjem režima prekida vatre", naglasila je Vereščuk u video obraćanju.

Napori da se obezbijedi bezbjedan prolaz za stanovnike lučkog grada Mariupolja na jugu Ukrajine, koji je pod ruskom opsadom, više puta su u toku ove nedjelje ostali bez uspjeha, podsjeća Rojters.

9.19 - Pentagon: Bez naznaka o ruskoj upotrebi hemijskog oružja

SAD nisu uočile nikakve dokaze koji ukazuju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

8.33 - Mediji: Vojnici SAD u Poljskoj u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom

Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, što znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih ruskih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini, i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat, ocijenio je Glas Amerike.

Granica Ukrajine sa Poljskom postala je glavna kapija za izbjeglice koje bježe od sukoba. Ali ona takođe postaje ključna strateška granica, kanal za NATO oružje koje ide u Ukrajinu, i potencijalno buduće žarište, navodi Glas Amerike.

Trupe američke 82. vazdušno-desantne divizije u poljskim Karpatskim planinama su dio od 5.000 američkih vojnika koji su proteklih nedjelja poslati u Poljsku, kao pojačanje četiri hiljade američkih vojnika već stacioniranih u toj zemlji. NATO šalje poruku da će braniti "svaki pedalj" teritorije alijanse.

Dok hiljade američkih vojnika izvode vježbe u šumama Poljske, Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve u neposrednoj blizini.

Sve je veći strah od slučajnog kontakta između vojnika SAD i Rusije. Otvorena je i "vruća" linija kako bi se izbjegao taj scenario. Ali postoji i bojazan da bi NATO trupe u istočnoj Evropi mogle da budu meta u slučaju eskalacije.

NATO je više puta saopštio da se neće direktno miješati u sukob.

8.14 - Zelenski: Ne šaljite djecu u rat

Ukrajinski predsjednik Vlodimir Zelenskij pozvao je ruske majke da ne šalju svoju djecu na bojište.

"Želim ovo još jednom reći ruskim majkama. Ne šaljite svoju djecu u rat u stranu zemlju", rekao je Zelenski.

Pozvao ih je da "ne vjeruju obećanjima da će biti poslani negdje na vježbe ili u neborbene uslove" te da "odmah djeluju ako postoje sumnje da njihovu djecu šalju u borbu u Ukrajinu".

Obraćanje dolazi nakon što je Rusija u srijedu prvi put priznala prisutnost vojnika u redovima svojih snaga u Ukrajini, od kojih su mnogi bili neobučeni za borbu, i objavila da je određeni broj njih zarobljen.

Kako je protekao šesnaseti dan ruSke vojne operacije u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije