Svijet

Ruski vojnik osuđen na doživotnu robiju ulaže žalbu

Ruski vojnik osuđen na doživotnu robiju ulaže žalbu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Ruski vojnik osuđen na doživotnu robiju ulaže žalbu

KIJEV - Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini namjerava da uloži žalbu, izjavio je danas njegov advokat Viktor Ovsjanikov.

"Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude", izjavio je Ovsjanikov, prenosi BBC.

Vadim Šišimarin priznao je da je 28. februara ubio 62-godišnjeg muškarca u sjeveroistočnom selu Čupahivka, a njegov advokat tvrdi da je slijedio direktna naređenja.

Sudija je ocijenio da je Šišimarin sproveo naredbu vojnika višeg ranga i da je ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja, navodi Glas Amerike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta za sudbinu Šišimarina.

"Nesumnjivo, zabrinuti smo za sudbinu našeg građanina. Nažalost, nemamo priliku da branimo njegove interese tamo, jer je djelovanje naših institucija u Ukrajini praktično nemoguće", objasnio je Peskov i dodao da će Rusija razmotriti "korišćenje drugih kanala", prenosi BBC.

Ovo suđenje ima veliki simbolički značaj u Ukrajini, koja optužuje Rusiju za zločine protiv civila i tvrdi da je identifikovala potencijalnih 10.000 ratnih zlocina, što Moskva negira, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije