Svijet

"Sukob u Nagorno-Karabahu privlači džihadiste"

"Sukob u Nagorno-Karabahu privlači džihadiste"
Foto: Tanjug/AP | "Sukob u Nagorno-Karabahu privlači džihadiste"

MOSKVA - Direktor ruske Strane obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je danas da sve jači sukob između Azerbejdžana i Jermenije oko regiona Nagorno-Karabah privlači više hiljada džihadista koji predstavljaju prijetnju po Moskvu.

Nariškin je naglasio da sukob koji je izbio 27. septembra privlači ljude koje je opisao kao plaćenike i teroriste sa Bliskog istoka.

On je izdvojio pripadnike grupacije aktivne u Siriji Hajat Tahrir al Šam, Firkat al Hamza, diviziju Sultan Murad i neimenovanu ekstremnu kurdsku organizaciju.

"Govorim o više stotina, možda čak i hiljada džihadista koji se nadaju zaradi u novom sukobu. Ne možemo da ne budemo zabrinuti da bi Južni Kavkaz mogao postati polazna tačka za međunarodne terorističke organizacije odakle bi militanti mogli da prelaze u države koje se graniče sa Azerbejdžanom i Jermenijom, uključujući i Rusiju", naglasio je Nariškin.

Sukobi oko regiona povećali su zabrinutost da bi mogao uvući i druge zemlje, poput Turske koja je izrazila solidarnost s Azerbejdžanom i Rusiju zbog sporazuma o odbrani s Jermenijom.

Nariškin je istakao da je novi sukob u regionu neprihvatljiv za Moskvu i da je posljednja eskalacija sukoba različita od ranijih po obimu i činjenice da je Turska prvi put otvoreno i snažno stala na stranu Azerbejdžana.

Sukobi su došli do najgoreg nivoa još od devedesetih, kada je u borbama u području Nagorno-Karabaha poginulo oko 30.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije