Muzika

Rock abeceda: Carlos Santana

Rock abeceda: Carlos Santana
Rock abeceda: Carlos Santana

Na sumraku prošlog milenijuma, Carlos Santana se nalazio na samom vrhuncu fenomenalne karijere. Njegove muzika se rasteže na pet decenija, prodao je preko 50.000.000 albuma, svirao je uživo pred 30.000.000 fanova i skupio je nebrojeno mnogo nagrada, uključujući ulazak u Rock ‘n Roll Hall Of Fame 1998. Kako tad, tako i sada, njegova kombinacija ritmova je neprevaziđena.

Za skoro 40 godina, Santana je neumorno stvarao fuziju njegove sopstvene strasti, električne gitare, rocka pomiješanog sa bluzom, afro-kubanskim ritmom i mnogim drugim muzičkim pravcima. Davno prije nego što je nastala fraza 'muzika svijeta', Santana ju je svirao i popularizovao, mozda čak i definisao, i otkad je Karlos sa svojim bendom eksplodirao na bini sa svojim naelektrisanim izvodjenjem na prvom Vudstoku (Woodstock Festival) 1969, svijet stvarno sluša.

Santanin album "Supernatural" - 36. u njegovoj karijeri prikazuje legendarnog umetnika na vrhu svojih moći. "Supernatural" je prodat u vise od deset miliona kopija i bio je proglasen ‘Dectillion Platinum’ & "Diamond Status" od strane R.I.A.A. Dobio je 9 Gremija (Grammy) na 42. dodeli istih u februaru 2000 godine (Album Godine, Najbolji Rok Album i Snimak i Pesma Godine za "Smooth" - Santaninu nezaboravnu saradnju sa Robom Tomasom (Rob Thomas). Karlos kaze da su neke "pesme kao tetovaže za vas mozak - čujete ih i one se vezuju za vas". "Smooth" je dokazao svoju moć sa 12 uzastopnih nedjelja provedenih na prvom mestu na Billboard’s Hot 100 postajući najviše puštan singl 1999. godine.

Ovaj album je uključio i mnoga druga poznata imena u muzici kao sto su: legendarni Eric Clapton, Everlast, Lauryn Hill, Dave Matthews, Eagle Eye Cherry, Maná... "Supernatural" odlično premošćuje kulturne, generacijske i muzičke barijere. Santana kaže da "Svi muzičari koji su ucestvovali su bili na 'istoj frekvenciji' i sa istom energijom kao i ja - 'Supernatural' je divan primjer sinhronizacije - snimanje je bilo stvarno divno iskustvo."

Ovaj uspjeh je vrh (mozda ne i poslednji) umjetničkog putovanja koje je počelo prije nekih šezdesetak godina u meksičkom selu Autlan, gdje je sa pet godina Karlos bio upoznat sa 'tradicionalnom muzikom', od strane njegovog oca Hosea (José), marijači violiniste. Porodica se preselila u grad Tihuanu 1955. godine, gdje je Karlos ozbiljno poceo da svira gitaru, uceci i izvodeci muziku B.B. Kinga, John Lee Hooker-a, T. Bone Walker-a i ostalih velikana koje je slusao na radiu. Ma koliko da je bio inspirisan tradicionalnom muzikom koju je od oca primio, ostvario je njegov san da se osamostali i svira rock. Poceo je da svira u lokalnim bendovima kao sto je "The T.J.s", dodajuci svoj talenat popularnim pesmama pedesetih. Dok je svirao po razlicitim bendovima Santana je poceo da 'brusi' svoje znatne vestine i da pravi svoj jedinstven zvuk.

1961. godine se preselio u San Francisko gde se pridruzio svojoj porodici koja se tamo preselila prosle ('60.) godine. Sudbina je dovela Karlosa na "pravo mesto u pravo vreme" smiještajući ga direktno u centar muzicke scene "Bay Area" koja je u to vrijeme počinjala da cvijeta. U ovoj klimi Karlos je nastavio da razvija svoju muziku i u 1966. ju je doveo do ljudi u premijernom izvodjenju Santana Blues Band-a. Naredne dvije godine, grupa je postala popularna i 'odnesena' je na binu Woodstock-a, gde je 16. Avgusta '69. Santanin bend prikazan masi od kad je postajao sve popularniji.

Santana je u karijeri objavio 24 studijska albuma, 7 živih albuma, 23 kompilacije, 13 albuma u saradnji sa drugim umjetnicima i 61 singl.


©NES Radio 
Grad Sarajevo 87,7 MHz
Grad Banja Luka 88,4 MHz
Regija Kotor Varoš 89,7 MHz
Regija Tuzla 95,5 MHz
Regija Bihać 99,3 MHz
Regija Banja Luka 106,4 MHz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije