Muzika

Rock abeceda: Animals

Rock abeceda: Animals
Rock abeceda: Animals

lme Animals navodno je po prvi put upotrijebila lokalna publika kao odgovor na njihov divlji izgled i frenetično scensko izvođenje.

Svi su rođeni i odgojeni u Newcastleu, a grupa je izgradila solidnu lokalnu reputaciju prije nego ju je prihvatio tada nepoznati Mickie Most i 1964. su preselili London. S Mostom kao producentom. njihov je prvi singl Baby Let Me Take You Home, obrada jednog starog blues standarda s prvog albuma Boba Dylana.

Ta pjesmu je publika posta dobro primila i postala je solidan hit, ali je tek njihova klasična verzija House Of The Rising Sun — takođe s prvog Dylanovog albuma u ljeto 1964. stvarno proslavila grupu. Pjesma se popela na prvo mjesto s obje strane Atlantika. Uslijedio je nevjerovatan niz hitova s tim da većina materijala Animalsa potiče iz crnačkih rhythm-and-blues izvora kao npr. John Lee Hookerov - Boom, Boom, Don’t Let Me Be Misunderstood - Nine Simone i Bring lt On Home To Me - Sama Cookera.

Glavne karaktiristike njihovog enormnog uspjeha bili su naročito snažni i emotivni Burdonovi vokali i inspirisani Priceovi aranžmani.

Tekstovi njihovih originalnih pjesama bili su prožeti čvrstirn realizmom radničke klase. Sa svojim grubim, autentično raspoznatljivim zvukom i neuglađenim izgledom. dobro su prolazili na nekoliko američkih turneja.

Već 1966. godine Alan Price, čiji su se pogledi često sudarali s Burdonovim, napušta grupu i raspad je otpočeo. iako je sastav potpisao novi ugovor s Deccom i nastavio bilježiti daljnje hitove, kao što je bila lnside Looking Out, (snažna zatvorska pjesma), Pricea je zamijenio Dave Rowberry; Steel je takođe otišao i naslijedio ga je Barry Jenkins iz grupe Nashvilie Teens.

Ali, centrifugalne tendencije koje su vladale u grupi, prouzrokovaće i konačni raspad. Otišli su Chandler i Valentine, ostali su Burdon i Jenkins koji osnivaju Eric Burdon and the New Animals, a 1969. Hilton Valentine izdao je viastiti album za Capitol, All ln Your Head; Chas Chandler uspješno se upustio u menedžerstvo. a John Steel je radio kao njegov pomoćnik.

Originaini su se Animalsi dvaput okupili; 1968. održali su specijalni božični nastup u City Hallu, Newcastle; početkom 1976. zajedno su snimili album Before We Were So Rudely lnterrupted u Chandlerovom seoskom prebivalištu

 

©NES Radio 
Grad Sarajevo 87,7 MHz
Grad Banja Luka 88,4 MHz
Regija Kotor Varoš 89,7 MHz
Regija Tuzla 95,5 MHz
Regija Bihać 99,3 MHz
Regija Banja Luka 106,4 MHz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije