SP Qatar 2022.

Svijet

Turska spremna da na duže blokira Švedsku i Finsku

Turska spremna da na duže blokira Švedsku i Finsku
Foto: Pixabay | Turska spremna da na duže blokira Švedsku i Finsku
Tanjug

ANKARA - Turska je danas saopštila da je spremna da blokira prijem Švedske i Finske u članstvo u NATO na duže od godinu dana ukoliko ne dobije zadovoljavajuće garancije da su dvije nordijske zemlje spremne da riješe pitanje podrške kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Poslanik vladajuće partije Stranke pravde i razvoja (AKP), Akif Čatagaj Kilič rekao da je "ovo pitanje od ključnog državnog interesa" i upozorio da je Ankara "spremna da zaustavi njihovo članstvo i na godinu dana ako je potrebno".

"Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i slala je dronove Ukrajini da se odbrani. Zaslužujemo veće poštovanje", rekao je Kilič.

Ovo pitanje prijeti da poremeti vrlo važan NATO samit koji je planiran da se održi u Madridu 29. juna, prenio je "Gardijan".

Turska optužuje Finsku i Švedsku da skrivaju navodne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK) i takođe se protivi njihovim odlukama iz 2019. godine da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije