Svijet

UN: I Ukrajina i Rusija mučile ratne zarobljenike

UN: I Ukrajina i Rusija mučile ratne zarobljenike
Foto: Tanjug/AP | UN: I Ukrajina i Rusija mučile ratne zarobljenike

ŽENEVA - Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštila je da su i Ukrajina i Rusija mučile ratne zarobljenike tokom devetomjesečnog rata u Ukrajini, navodeći primjere poput elektro-šokova i seksulanog nasilja.

Tim UN za monitoring, koji se nalazi u Ukrajini, svoja otkrića zasniva na razgovorima obavljenim sa više od po 100 ratnih zarobljenika sa obje zaraćene strane, prenosi Rojters.

Istakli su da su razgovori sa zarobljenicima iz Ukrajine obavljeni po njihovom oslobađanju, pošto, kako su naveli, Rusija nije dozvolila pristup mjestima u kojima su bili zatvoreni.

Šef posmatračke misije UN Matilda Bogner rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi da je "ogromna većina" ukrajinskih zatvorenika koje su intervjuisali prijavljivala mučenje i zlostavljanje.

Navela je primjere napada psima, elektro-šokove i seksualno nasilje koje su primenjivali ruski vojnici prema ukrajinskim zarobljenicima s ciljem da ih zastraše i ponize.

Bogner je takođe rekla da su im prijavljeni "vjerodostojni navodi" o pogubljenjima po kratkom postupku ruskih zatvorenika, kao i slučajevi takozvanih "premlaćivanja dobrodošlice" u kaznenoj ukrajinskoj koloniji.

Kijev je ranije naveo da provjerava sve informacije u vezi sa ponašanjem prema ratnim zarobljenicima i da će istražiti bilo kakve prestupe i u skladu sa tim preduzeti pravne akcije, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije