Svijet

"Pozitivni signali u pregovorima Kijeva i Moskve, potreban prekid vatre"

"Pozitivni signali u pregovorima Kijeva i Moskve, potreban prekid vatre"
Foto: Tanjug/AP arhiva | (UŽIVO) Danas hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini

Specijalna operacija ruske vojske nastavljena je i 22. dan. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija najavio je za sutra glasanje o rezoluciji koju je predložila Rusija, a kojom se zahtijeva zaštita civila u Ukrajini i bezbjedan prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju.

22.52 - "Pozitivni signali u pregovorima, potreban prekid vatre"

UN pozdravljaju pregovore koji se trenutno vode između Rusije i Ukrajine i postignuti napredak, ali izražavaju žaljenje što oni još nisu doveli do prekida vatre, saopštila je zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Dikarlo na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

"Ove nedjelje su primjećeni pozitivni signali u vezi sa tekućim direktnim razgovorima između ukrajinskih i ruskih predstavnika. Pozdravljamo sve takve angažmane. Međutim, napominjemo da se ovi signali do sada nisu pretočili u prekid neprijateljstava koji je tako očajnički potreban", rekla je Dikarlo, prenosi TAS S.

22.31 - Nebenzja: Prijedlog rezolucije neće ići na glasanje

Rusija neće danas staviti na glasanje nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN sa pozivom da se zaštite civili u Ukrajini i da im se omogući pristup pomoći, izjavio je ambasador Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebanzja.

"Odlučili smo da, u ovoj fazi, ne tražimo glasanje o našem nacrtu, ali ne povlačimo nacrt rezolucije", rekao je Nebenzja u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, koji ima 15 članova.

On je optužio zapadne zemlje za vršenje "pritiska bez presedana" na druge članice ovog tijela da ne podrže nacrt rezolucije.

22.03 - Predstavnički dom ukinuo trgovinske povlastice Rusiji i Bjelorusiji

Američki Predstavnički dom usvojio je večeras zakon kojim se Rusiji ukidaju trgovinske povlastice, kao i Bjelorusiji, zbog napada na Ukrajinu, što će otvoriti put ka većim carinama na uvoz za dvije zemlje.

Kongresmeni su usvojili zakon sa 424 glasova za i osam protiv.

21.48 - Zelenski razgovarao sa Makronom

"Razgovarali smo o podršci naroda u borbi protiv ruske agresije, odbrani u sferi odbrane. Okrema poštovanje - nastavak mirnog dijaloga. Možemo li podržati antiratnu koaliciju", napisao je Volodimir Zelenski na Twitteru.

 

 

21.13 - Blinken: Kina će snositi posljedice ako pomogne Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da će predsjednik SAD Džozef Bajden jasno staviti do znanja kineskom kolegi Siju Ðinpingu da će Peking snositi posljedice za bilo kakvu akciju koja, kako je rekao, "podržava rusku agresiju".

Blinken je novinarima u Vašingtonu rekao da je zabrinut da Kina razmatra mogućnost da vojnom opremom direktno pomogne Rusiji, javlja Rojters.

Bajden i Si će sutra obaviti telefonski razgovor.

20.51 - U toku sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini

U toku je sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Ukrajini.

20.15 - Ukrajinske snage ispalile danas preko 100 projektila na DNR

Ukrajinske snage danas su ispalile preko 100 projektila i mina na Donjecku Narodnu Republiku, koristeći artiljeriju kalibra 122 milimetra i minobacače kalibra 120 milimetara.

"Na udaru vatre našlo se šest naseljenih mjesta u DNR", saopštila je Narodna milicija.

19.44 - Šolc: Neprihvatljive uvrede na račun Rusa u Njemačkoj

Neprihvatljivo je vrijeđanje stanovnika Njemačke koji govore ruski, a u vezi sa situacijom u Ukrajini, poručio je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

"Ovo je Putinov rat...on je odgovoran za ovo. Stoga je potpuno neprihvatljivo da ljudi ruskih korijena u našoj zemlji budu izloženi uvredama ili fizičkom nasilju", rekao je kancelar na konferenciji za novinare, te dodao da svako može da računa na zaštitu države, prenijela je RIA Novosti.

Ranije je ruska ambasada uputila protestnu notu njemačkom ministarstvu spoljnih poslova zbog slučajeva diskriminacije Rusa u toj zemlji.

Diplomate su, naime, primile nekoliko stotina pisama od ruskih državljana koji žive u Njemačkoj, a u kojima se žale na uznemiravanje i prijetnje.

19.31 - Bajden: Putin je prava hulja

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je danas predsjednika Rusije Vladimira Putina "pravom huljom".

18.46 - Savjet Evrope prekinuo odnose sa Bjelorusijom

Savjet Evrope saopštio je da prekida odnose s Bjelorusijom zbog "aktivnog učešća te zemlje" u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Izvršno tijelo Savjeta Evrope, Komitet ministara "odlučio je danas da suspenduje sve odnose s Bjelorusijom. Komitet ministara suspenduje pravo Bjelorusije da učestvuje na svim sastancima i aktivnostima organizacije“, navodi se u saopštenju na sajtu Savjeta Evrope.

18.37 - Bajden razgovarao sa irskim premijerom o situaciji u Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden i irski premijer Majkl Martin razgovarali su danas o situaciji u Ukrajini putem video veze u Vašingtonu.

Bilo je planirano da dva lidera održe neposredan sastanak, ali je Martin koji se nalazi u posjeti SAD, dobio pozitivan test na kovid-19 tokom boravka u američkoj prijestonici, prenosi BBC.

18.25 - Zaharova: Lažna tvrdnja Kijeva da je Rusija pogodila pozorište

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su lažne tvrdnje Kijeva da je ruska avijacija bombardovala pozorište u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju i navela da će istina izaći na vidjelo uprkos pokušajima da se podmetne Moskvi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da Ukrajina pokušava da podvali Rusiji, prenio je Rojters.

"Kijevski režim je odmah pokušao da okrivi rusku vojsku, koja je, kako je naveo, navodno bacila bombu iz vazduha na pozorište", rekla je Zaharova.

"Naravno, ovo je laž. Svima je dobro poznato da ruske oružane snage ne bombarduju gradove. Koliko god video snimaka izmontirale strukture NATO i koliko god video klipova i lažnih fotografija bilo urađeno, istina će izaći na vidjelo", istakla je ona.

17.45 - Peskov: Rusija se samopročišćava

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se u Rusiji odvija samopročišćavanje jer zemlju i funkcije napuštaju izdajice.

"U teškim vremenima mnogi pokazuju ko su zaista, rečeno na ruskom, izdajice. Oni sami iščezavaju iz naših života. Neko odlazi s funkcije, neko iz aktivne službe, neko napušta zemlju i odlazi u druge države. Tako se to samopročišćavanje i odvija", kazao je Peskov novinarima.

Na pitanje jesu li prvi koraci "čišćenja" obilježavanja vrata protivnika rata slovom Z, Peskov je rekao da ne misli da je to korak ka čišćenju.

"Sada su svi jako emocionalni i podržavaju predsjednika. Ima mnogo onih koji ne žele samo emocionalno već i na djelu podržati predsjednika. To je velika većina", naveo je Peskov.

17.21 - Putin i Erdogan razgovarali o ruskoj vojnoj operacije u UKR

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarali su danas o ruskoj specijalnoj vojnoj operacije u Ukrajini, saopštila je pres služba Kremlja nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

Dvojica lidera su razgovarala o različitim aspektima razvoja situacije oko specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa, navedeno je u saopštenju, preneo je TAS S.

Ruski lider je obavestio turskog kolegu o napretku rusko-ukrajinskih pregovora.

Dvojica lidera su pozitivno ocijenili i ishod nedavnih razgovora ministara spoljnih poslova u Antaliji i Moskvi.

17.03 - Ukrajinski ministar odbrane: Mirovni sporazum pripremaju advokati

"Mirovni sporazum između Moskve i Kijeva prepremaju advokati, ali napredak zavisi od toga da li će Kremlj prihvatiti prekid vatre", rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

On je istakao da tehnički posao lijepo napreduje, ali da Rusija mora da zaustavi granatiranje kako bi bilo kakav kompromis bio moguć.

16.35 - Pentagon: Nećemo u rat

"Američke snage se neće boriti u Ukrajini, a stvaranje zone zabrane letova nad njom značilo bi upravo to", rekao je šef Pentagona

16.20 - Podoljak: "Pregovori bi mogli potrajati još nekoliko dana"

Mihail Podoljak, savetnik Vladimira Zelenskog, smatra da bi pregovori o mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine mogli da potraju od nekoliko dana do nedjelju i po.

"Putin i Zelenski bi se mogli sastati nakon što dogovor bude finalizovan, vjerovatno u narednim nedjeljama", rekao je on.

16.07 - Erdoan ponudio Putinu da organizuje sastanak sa Zelenskim

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovo je ponudio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da organizuje sastanak između njega i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog u Ankari ili Istanbulu, saopšteno je iz Erdoganovog iz kabineta poslije njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa predsjednikom Rusije.

15.35 - Rusija: Dokazi o učešću Pentagona za finansiranje bio projekata

Ruska vojska dobila je dokaze u vidu dokumanata, koji potvrđuju da je Pentagon umiješan u finansiranje vojno-bioloških projekata u Ukrajini, izjavio je danas načelnik ruskih snaga za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov, javlja TAS S.

"Smatramo da su se stvarale komponente biološkog oružja u Ukrajini", rekao je Kirilov.

Pokazao je dokument od 6. marta 2015. koji, prema njegovim tvrdnjama, potvrđuje "direktnu umješanost Pentagona u finansiranje vojno-bioloških projekata u Ukrajini".

Ruske snage imaju i dokumente koje potvrđuju da su biološki uzorci iz Ukrajine predati trećim zemljama, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i Gruziju, kazao je Kirilov.

"Ono što vidite su zvanični dokumenti koji potvrđuju prenošenje 5.000 uzoraka krvi ukrajinskih državljana Lugarovom istraživačkom centru u Tbilisiju, povezanom sa Pentagonom, i 773 uzorka referentnoj laboratoriji u Velikoj Britaniji. Potpisan je sporazum o izvozu neograničene količine infektivnog materijala u Institut Fridrih Lefler u Njemačkoj", naveo je Kirilov.

Prema riječima Kirilova, "analiza iz dobijenih informacija ukazuje na to da ukrajinski specijalisti nisu svijesni potencijalnih rizika primopredaje bioloških materijala, te da se oni nemaju stvarno razumijevanje pravih ciljeva svojih istraživanja".

"Zapadni mediji i pojedini 'stručnjaci-biolozi', koji najčešće imaju drugo američko državljanstvo, izražavaju sumnju u autentičnost materijala koje mi objavljujemo. Skrećem pažnju da dokumenti imaju potpise nadležnih lica i da su ovjereni pečatima organizacija", istakao je Kirilov.

14.50 - Lukašenko: Rusija nudi prihvatljivu opciju za sporazum

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Rusija nudi Ukrajini apsolutno prihvatljivu opciju za sporazum, javila je agencija BelTA.

"Rusija nudi Ukrajini apsolutno prihvatljivu verziju sporazuma, to znam sigurno. I još uvijek je mogucće da se Ukrajina i Rusija slože i da (ukrajinski predsjednik Volodimir) Zelenski potpiše ovaj sporazum sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom", naveo je bjeloruski lider, prenio je TAS S.

"Ubijeđen sam da će se uskoro taj sukob, ruska operacija u Ukrajini, završiti mirno", kazao je on.

14.15 - Šolc nakon obraćanja Zelenskog Bundestagu: Nećemo slati avione

NATO neće rizikovati eskalaciju sukoba u Ukrajini intervenišući vojnom silom, poručio je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

"Osnovna dužnost Alijanse je da osigura bezbjednost svih članica", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi CNN.

Njemački kancelar je, poslije obraćanjanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bundestagu, rekao da ta zemlja šalje finansijsku i humanitarnu pomoć, kao i vojnu opremu Ukrajini, ali da je Berlin više puta ponovio da neće slati borbene avione da pomogne ukrajinskim snagama u njihovoj odbrani od ruskog napada.

"Putin donosi užasne patnje i smrt za narod u Ukrajini. Stojimo uz Ukrajinu", rekao je Šolc.

Kazao je da ruski predsjednik snosi isključivu odgovornost za smrt mladih Rusa u vojsci.

"Takođe smo dirnuti zbog toga što se mnogi mladi Rusi protive besmislenom ratu", poručio je njemački kancelar.

13.34 - "Nismo učinili dovoljno da spriječimo Putina"

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je danas da postoje "veoma jaki dokazi" da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ratni zločinac".

Američki predsjednik Džozef Bajden juče je nazvao ruskog predsjednika "ratnim zločincem", a Tras je za BBC Radio rekla da ne smatra da je to greška.

"Postoje veoma, veoma jaki dokazi da su počinjeni ratni zločini i da iza njih stoji Vladimir Putin," ocijenila je šefica britanske diplomatije.

Tras je rekla da Velika Britanija "prikuplja te dokaze na terenu kako bi se uvjerila da Putin odgovara za ove zločine".

Takođe je kazala da je na Međunarodnom krivičnom sudu da odluči ko jeste, a ko nije ratni zločinac.

Govoreći o tekućem sukobu u Ukrajini, ona je kazala da Velika Britanija ranije nije učinila dovoljno da zaustavi Putina.

"Nismo učinili dovoljno da spriječimo Vladimira Putina i sada vidimo da se dešavaju ovi užasni zločini koji krše međunarodno pravo", rekla je ona.

Poručila je da je Britanija "predvodila" napore da se Ukrajini isporuči oružje i uvedu sankcije Rusiji.

Istakla je da bi željela da vidi oštrije sankcije kada su u pitanju banke, nafta i gas.

"Ako uspije u Ukrajini, vjerovatno ćemo vidjeti dalju devastaciju širom istočne Evrope", zaključila je Tras.

13.01 - Peskov: Danas nastavak pregovora, Ukrajina ne pokazuje entuzijazam

Pregovori Rusije i Ukrajine trebalo bi danas da budu nastavljeni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne znam da li su već u toku ili ne, ali bi trebalo da budu održani", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li će danas biti nastavljeni pregovori, prenose RIA Novosti.

Peskov je istakao da su u pregovaračkom procesu uključene različite radne grupe.

Dodao je da Ukrajina ne pokazuje mnogo entuzijazma za neprekidne razgovore sa Rusijom.

"Naša delegacija, koju predvodi Vladimir Medinski, održava kontakt sa stručnjacima i vladinim agencijama i spremna je da radi danonoćno, jasno je pokazala svoju volju. Nažalost, ne vidimo sličan entuzijazam sa ukrajinske strane", poručio je Peskov, prenosi agencija TAS S.

Prva runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije održana je 28. februara u Gomeljskoj oblasti Bjelorusije, druga runda održana je Bjeloveškoj pušci 3. marta, a treća u Brestskoj oblasti Bjelorusije 7. marta.

Četvrta runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je onlajn formatu u ponedjeljak, podsjeća ruska agencija.

12.15 - Stoltenberg: NATO odlučan da zaustavi dalju eskalaciju rata

NATO je odlučan da zaustavi dalju eskalaciju rata u Ukrajini, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"NATO ima odgovornost da spriječi dalju eskalaciju ovog sukoba. To bi bilo još opasnije i izazvalo bi još patnje, smrti i razaranja", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Stoltenberg je dodao da pozdravlja napore Šolca da pronađe diplomatsko rješenje za rat, uključujući direktne kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

12.07 - Ukrajinka pokušala prokrijumčariti muža u kutiji za igračke

Punoljetni muškarci iz Ukrajine ne smiju napuštati zemlju dok traje ruska invazija, no jedan 37-godišnjak sakrio se u dječjoj kutiji za igračke u automobilu te je sa suprugom i dvoje djece pokušao napustiti Ukrajinu.

11.43 - Zaharova: Osiguraćemo bezbjednost Černobilja

Rusija će nastaviti da ulaže sve napore da osigura bezbjednost nuklearne elekrane u Černobilju, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

11.33 - "Ukrajina traži od Japana visokokvalitetne satelitske snimke"

Ukrajina traži od Japana visokokvalitetne satelitske snimke kako bi joj pomogla da se odbrani od ruske vojske, objavio je danas japanski list Nikei.

Kako se navodi u izvještaju lista, japanska vlada i privatne kompanije upravljaju satelitima koji imaju mogućnost snimanja detaljnih slika danju i noću, kao i da savladaju druge prepreke u atmosferi, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da će japanska vlada pažljivo razmotriti da li je pružanje takvih podataka Ukrajini politički prihvatljivo ili dozvoljeno prema sadašnjem zakonskom okviru.

11.18 - Janša se vratio iz Ukrajine, rekao šta bi moglo uticati na prekid sukoba

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da bi u znak podrške Ukrajini Kijev trebalo da posjete i drugi čelnici država članica EU, nakon što su to učinili on i premijeri Poljske i Češke, javljaju slovenački mediji.

Rekao je da je ono što bi moglo uticati na Rusiju - odustajanje Ukrajinaca od cilja ulaska u NATO.

10.27 - Kina stala uz Ukrajinu?

Kina nikada neće napasti Ukrajinu, rekao je kineski ambasador u Ukrajini Fan Ksianrong tokom sastanka sa guvernerom Lavovske oblasti Maksimom Kozickim.

"Mi ćemo pomoći, posebno ekonomski. U ovoj situaciji u kojoj se nalazite, postupaćemo odgovorno", rekao je kineski ambasador u Ukrajini.

Dodao je kako je Kina prijateljska država ukrajinskom narodu.

"Kao ambasador, mogu odgovorno da kažem da će Kina uvijek imati pozitivne odnose sa Ukrajinom, kako ekonomski tako i politički", rekao je on.

9.48 - Zelenski u Bundestagu: Ponovo imamo zid, a nije Berlinski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je danas da u Evropi ponovo postoji zid, a nije Berlinski, već zid koji dijeli slobodu od neslobode.

9.46 - Ukrajinski zvaničnici nadaju se otvaranju devet koridora

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da se nadaju otvaranju devet "humanitarnih koridora" iz nekoliko gradova širom zemlje, uključujući i iz Marijupolja na jugoistoku zemlje.

Potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk rekla je da se vlada takođe nada otvaranju ruta tokom današnjeg dana, prenosi BBC.

Ovaj potez uslijedilo je, kako se navodi, poslije optužbe ukrajinskih zvaničnika da je Rusija namjerno uništila pozorište u Marijupolju, u kom se, prema njihovim tvrdnjama, nalazilo oko 1.200 ljudi u momentu raketno udara.

8.59 - Guteres: Više od tri miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je više od tri miliona izbjeglica do sada napustilo Ukrajinu.

"Više od tri miliona Ukrajinaca primorano je da napusti svoju domovinu. Ukrajincima očajnički treba mir. I ljudi širom svijeta to traže. Rusija mora da zaustavi ovaj rat sada", napisao je Guteres na svom Twitter nalogu.

Najviše Ukrajinaca, njih više od 1,8 miliona, otišlo je u Poljsku, zatim Slovačku, Rumuniju i Mađarsku.

8.45 - Zaharova: Nismo mi vreća za udaranje

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Rusija zvanično napustila Savjet Evrope, jer nije željela da bude "vreća za udaranje".

8.36 - London: Rusi zaustavljeni na svim frontovima

Ruska invazija na Ukrajinu je uglavnom zaustavljena na svim frontovima, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane pozivajući se na najnovije obavještajne podatke.

U saopštenju se dodaje da su ruske snage posljednjih dana pretrpjele velike gubitke i ostvarile minimalan napredak na kopnu, moru ili vazduhu, prenosi agencija Rojters.

"Ukrajinski otpor ostaje snažan i dobro koordinisan. Ogromna većina ukrajinske teritorije, uključujući sve veće gradove, ostaje u ukrajinskim rukama", dodaje se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

8.19 - Moravjecki: Nema "crvenih linija" u ekonomskim sankcijama Rusiji

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je pozvao na uvođenje oštrijih antiruskih sankcija, poručujući da za njega ne postoje "crvene linije" u smislu ekonomskih sankcija protiv Rusije.

"Za mene ne postoje crvene linije u pogledu ekonomskih sankcija protiv Rusije", izjavio je Moravjecki u intervjuu za nemački list Bild, a navodi ruska agencija TAS S.

"Zaista, treba da budemo dosljedni i da ne bude više izuzeća u blokadi banaka i zapljeni imovine oligarha. Potrebno je da nema više viza za ruske državljane i da se zamrzne cjelokupna imovina članova partije Jedinstvena Rusija", poručio je Moravjecki.

Osim toga, on je još jednom pozvao na zaustavljanje uvoza energetskih resursa iz Rusije.

"Kako bi se to realizovalo, što prije je neophodan potpuni energetski embargo Njemačke i Evropske unije", izjavio je poljski premijer.

7.56 - Zelenski nazvao Rusiju "terorističkom državom"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nazvao Rusiju "terorističkom državom", navodeći da se ruski napad na Marijupolj ne razlikuje od opsade Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata.

Zelenski je kasno sinoć, u obraćanju naciji, poručio da rat još uvijek nije završen i da se "ruski ratni zločini nastavljaju", prenosi britanski list Gardijan.

"Ruska ekonomija je i dalje u stanju da održava vojnu mašinu. Zato su nam potrebne nove sankcije Rusiji. Svijet mora konačno zvanično da prizna da je Rusija postala teroristička država", izjavio je Zelenski.

On se, takođe, direktno obratio Rusima, tražeći od njih da se zapitaju da li se opsada Marijupolja razlikuje od opsade Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski predsjednik je obećao i ruskim vojnicima šansu da prežive ako polože oružje.

"Ruska vojska trpi gubitke koje nije vidjela u Siriji ili Čečeniji, i koje sovjetske trupe nisu imale ni u Avganistanu. Ako se vaš rat, rat protiv ukrajinskog naroda, nastavi, majke Rusije će izgubiti više djece nego u avganistanskom i čečenskom ratu zajedno. Zašto je to potrebno", zapitao je Zelenski.

7.15 - Danas hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN biće održan danas kako bi se riješila eskalirajuća humanitarna kriza u Ukrajini, javlja BBC.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Irska, Norveška i Albanija pozvale su na održavanje sastanka, nakon pojačanog granatiranja civilnih područja posljednjih dana, izvještavaju diplomatski izvori.

SAD, Velika Britanija i Francuska su stalne članice Savjeta zajedno s Rusijom i Kinom.

Rusija i dalje predsjedava Savjetom bezbjednosti za mart, što, kako ocjenjuje BBC, znači da je zaustavljen pomak u vezi s nekim rezolucijama.

BBC navodi i da su u toku razgovori da se ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom omogući prilika da govori u Generalnoj skupštini UN koju čine sve države članice Organizacije ujedinjenih nacija.

O dešavanjima iz prethodnog dana možete da pročitate OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije