Svijet

Pomoćnik Zalužnog poginuo na proslavi svog rođendana: "Dobio poklon s eksplozivom"

Pomoćnik Zalužnog poginuo na proslavi svog rođendana: "Dobio poklon s eksplozivom"
Foto: Screenshot/X | Ukrajinski major poginuo na proslavi svog rođendana: "Dobio poklon s eksplozivom"

MOSKVA - Pomoćnik načelnika Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga major Genadij Častjakov poginuo je na rođendanskoj proslavi u svojoj kući od eksplozije granate skrivene u jednom od poklona, potvrdio je glavnokomandujući ukrajinske vojske general Valerij Zalužni.

"Incident se dogodio juče kada je Častjakov slavio rođendan. Nepoznata eksplozivna naprava bila je sakrivena u jednom od poklona", napisao je Zalužni na društvenim mrežama.

Na snimcima objavljenim u lokalnim medijima vide se ručne bombe razbacane među oštećenim poklonima, javlja "Raša tudej".

Pretpostavlja se da je riječ o granatama DM51/DM51A2, koje su standardna njemačka vojna municija, a koje je Berlin isporučio Kijevu.

Iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da preliminarni nalazi ukazuju da je uzrok eksplozije "nepažljivo rukovanje" municijom.

"U eksploziji je teško ranjen 13-godišnji sin Častjakova koji je hospitalizovan", rekla je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Marijana Reva za ukrajinsku televiziju.

List "Ukrajinska pravda" objavio je da je poklon koji je eksplodirao sadržao "boce alkohola" i suvenire, odnosno šoljice u obliku granate.

Supruga Častjakova rekla je da je granata eksplodirala u rukama njenog muža.

Ona je navela da je eksploziv bio u kesi za poklone koju je njen muž donio kući.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije