Svijet

Pratite nas na Google news

Uoči Evropskog prvenstva spriječen teroristički napad

Uoči Evropskog prvenstva spriječen teroristički napad
Uoči Evropskog prvenstva spriječen teroristički napad
Agencije

Francuske vlasti spriječile su mogući smrtonosni teroristički napad uoči početka fudbalskog prvenstva "Evro 2016", izjavio je francuski premijer Manuel Vals.

Vals je rekao da francuske vlasti sprečavaju terorističke napade, ali neuspjesi mogu da se dese, prenosi "Sputnjik".

"Želim da uvjerim francuske državljane da mi sprečavamo terorističke napade, iako ne postoje situacije bez rizika. Vanredno stanje nam je, bez sumnje, omogućilo da spriječimo nekoliko terorističkih akata tokom nekoliko posljednjih mjeseci, uključujući i potencijalno smrtonosni napad neposredno prije početka prvenstva `Evro 2016`", rekao je Vals novinarima prije rasprave o produženju vanrednog stanja u Francuskoj.

Najmanje 84 ljudi, uključujući 10 djece, ubijeno je, a desetine su povrijeđene u smrtonosnom napadu koji se dogodio u Nici 14.jula.

Fudbalsko prvenstvo "Evro 2016" održano je u Francuskoj od 10. juna do 10. jula.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije