Svijet

Zelenski: Rat nije u zastoju

Zelenski: Rat nije u zastoju
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski: Rat nije u zastoju

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski negirao je da se rat sa Rusijom našao u "zastoju" i rekao da je potrebno više rada sa saveznicima na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je komandant ukrajinske vojske general Valerij Zalužnji izjavio da se sukob kreće ka novoj fazi statičnih i iscrpljujućih borbi, fazi koja bi mogla da omogući Moskvi da obnovi svoju vojnu moć.

Zelenski je priznao da je bilo poteškoća u ratu, koji je sada u 21. mjesecu, i da Kijev tek treba da postigne bilo kakav veći uspjeh u svojoj kontraofanzivi.

"Vrijeme prolazi i ljudi su umorni. Ali ovo nije zastoj. Rusija kontroliše nebo. Brinemo o našoj vojsci", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je dodao da ukrajinske trupe nemaju drugu alternativu osim da nastave da se bore i da im je potrebna veća podrška zapadnih saveznika, posebno u oblasti protivvazdušne odbrane.

Ukrajinske snage sporo su napredovale kroz ogromna ruska minska polja u kontraofanzivi koja je počela na istoku i jugu početkom juna, ali je Rusija uzvratila žestokim udarom na istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije