Svijet

Zelenski: Zašto neke zemlje EU blokiraju nove sankcije Rusiji?

Zelenski: Zašto neke zemlje EU blokiraju nove sankcije Rusiji?
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Zelenski: Zašto neke zemlje EU blokiraju nove sankcije Rusiji?
Tanjug

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da postoje podjele unutar Evropske unije oko novih sanckija Rusiji i zapitao je zašto neke države blokiraju plan.

EU još razgovara o šestom paketu kaznenih mjera, uključujući i zabranu na uvoz ruske nafte.

Takav potez zahtijeva jednoglasnost, ali Mađarska se zasad protivi toj ideji jer bi njena ekonomija pretrpjela previše, prenio je Rojters.

"Koliko još nedjelja će biti potrebno EU da pokuša da se dogovori o šestom paketu sankcija? Naravno, zahvalan sam prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali, odakle moć ovim ljudima koji blokiraju šesti paket sankcija? Zašto im je dozvoljeno da imaju toliku moć", zapitao je Zelenski.

Berlin se nada da bi nova runda sankcija mogla da bude kompletirana uskoro, ali ta tema neće biti na dnevnom redu na lideru samita EU sljedeće nedjelje, rekao je njemački zvaničnik u srijedu.

"Pritisak na Rusiju je bukvalno pitanje spasavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se agresor ''pacifikuje'' na račun žrtve samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno", rekao je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije