Svijet

Zelenski u Kongresu SAD: Vaš novac nije milostinja

Zelenski u Kongresu SAD: Vaš novac nije milostinja
Foto: Tanjug/AP | Zelenski u Kongresu SAD: Vaš novac nije milostinja

VAŠINGTON - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u obraćanju Kongresu SAD da je pomoć njegovoj zemlji ulaganje u demokratiju, a ne "milostinja" i zatražio dodatnu podršku u ratu.

Zelenski se obratio članovima Kongresa neposredno prije nego što će republikanci da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom od demokrata 3. januara.

Neki od njih skeptični su u vezi sa slanjem tolike pomoći Ukrajini, a pojedini republikanci tvrđih stavova pozvali su i na okončanje te akcije i utvrđivanje koliko je novca do sada potrošeno na tu podršku.

"Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu bezbjednost i demokratiju prema kojem se mi odnosimo sa najvećom odgovornošću", rekao je Zelenski na engleskom jeziku.

On je dodao da je svijet suviše povezan da bi se dozvolilo da jedna zemlja bude zapostavljena i apelovao da obje američke vodeće stranke to podrže.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je najava Vašingtona da će poslati Ukrajini protivvazdušne odbrambene rakete "patriot" važan korak u stvaranju vazdušnog štita kao načina da se spriječe udari na ukrajinske gradove i energetski sistem.

Tas je prenio da je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao da posjeta Zelenskog potvrđuje da su saopštenja Amerike o tome da ne želi rat prazne riječi.

Antonov je ocijenio da provokativne akcije Ukrajine vode u eskalaciju čije je posljedice nemoguće zamisliti.

Rusija je saopštila prošle sedmice da će rakete "patriot", ako budu isporučene Ukrajini, postati legitimna meta za ruske udare. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije