Fudbal

Bajern ima najviše osvajača Evropskog prvenstva

Bajern ima najviše osvajača Evropskog prvenstva
Bajern ima najviše osvajača Evropskog prvenstva

Bajern Minhen ostaće poslije Evropskog prvenstva u Francuskoj klub sa najviše igrača koji su osvajali kontinentalni šampionat.

Evropska prvenstva je osvajalo 18 igrača Bavaraca i tako će i ostati jer Barselona sa 15, odnosno Real Madrid sa 14, nemaju dovoljno igrača u selekcijama ovogodišnjih finalista da bi ugrozili rekord.

Portugal i Francuska će se u nedjelju sastati u finalu Evropskog prvenstva.

Ako Francuska pobijedi, Bajern će imati 19 osvajača jer u ekipi Didijea Dešana nastupa Kingsli Koman.

Francuska nema reprezentativaca iz Reala i Barselone, a za Portugal igraju Pepe i Kristijano Ronaldo iz madridskog kluba. Ako ekipa selektora Fernanda Santoša trijumfuje, preskočiće Barselonu na toj listi.

Osmorica fudbalera Bajerna, uključujući Olivera Kana, Jirgena Klinsmana i Marija Baslera, bila su u timu kada je Njemačka trijumfovala 1996. godine. Još njih šestorica su biti u timu Zapadne Njemačke 1972.

Visokoplasirani Slovan iz Bratislave imao je sedam igrača u reprezentaciji Čeholovačke, kada je taj nacionalni tim pobijedio na Evropskom prvenstvu 1976. godine.

Po devet igrača imaju Bordo i Borusija Menhengladbah, Borusija Dortmund ima osam, a Milan, Inter, Monako, Valensija i Slovan Bratislava po sedam.

Po šest igrača dali su Juventus, Keln, Panatinaikos i Saragosa, po pet AEK, Ajaks, Čelsi, Liverpul, PSV i Verder, a po četiri Atletik Bilbao, Arsenal, Atletiko Madrid, Brondbi, Hamburg, Lingbi, Olimpijakos i Štutgart.

Trojica fudbalera Dinamo Moskve, Dinamo Tbilisija, Dukle, Fiorentine, Inter Bratislave, PSŽ-a, Sevilje, Slavije, Spartaka i Viljareala osvajala su sa svojim selekcijama evropska prvenstva, a po dva Okser, Bolonja, Duizburg, Dinamo Kijev, Ajntraht, Fejenord, Kajzerslautern, Košice, Lokomotiva, Majorka, Mančester Junajted, Napoli, Betis, Roma, Šalke, Torino i Tuluz.

Po jednog igrača dali su Arhus, Anderleht, B1903, Benfika, Bešiktaš, Bohemians Prag, Bolton, Kaljari, CSKA Moskva, Den Bosh, Fortuna Dizeldorf, Fortuna Sitard, Frajburg, Hetafe, Hanza, Karlsrue, Lester, Lokomotiva Košice, Malaga, Mančester siti, Marsej, Mehelen, Miluz, Nant, Odense, Parma, Roda, Silkeborg, Spartak Trnava, Sošo, Teplice, Torpedo Moskva, SKA Rostov, Trabzonspor, Udinese, Vareze i Vejle.

Najzastupljeniji klubovi čiji domaći igrači nikada nisu osvajali trofej su Čelsi i Liverpul, po petorica.

Didije Dešan, Marsel Desai i Frank Lebef su bili u Čelsiju kada je Francuska osvojila Evropsko prvenstvo 2000, a Fernando Tores i Huan Mata kada je Španija trijumfovala 2012.

Za Liverpul su nastupali Fernando Tores, Ćabi Alonso, Alvaro Arbeloa i Pepe Reina kada je Španija osvojila 2008, a Reina je bio u timu i kada je ista selekcija trijumfovala četiri godine kasnije.

Mančester junajted ima dvojicu osvajača evropskih prvenstava, i to su obojica bili golmani: Peter Šmajhel sa Danskom 1992. i Fabijen Bartez sa Francuskom 2000. godine.

Porto je jedini klub koji je osvojio Ligu šampiona, a da nikad nije imao osvajača Evropskog prvenstva. To se prije osnivanja Lige šampiona, a dok se igrao Kup šampiona dšavalo sa Seltikom, Notingem Forestom, Aston Vilom, Steauom i Crvenom zvezdom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije