Fudbal

EURO 2016: Francuska uvjerljivo sa 5-2 savladala Island za polufinale

EURO 2016: Francuska uvjerljivo sa 5-2 savladala Island za polufinale
EURO 2016: Francuska uvjerljivo sa 5-2 savladala Island za polufinale

Fudbalske reprezentacije Francuske i Islanda odigrale su na stadionu ’Francuska’ posljednji četvrtfinalni duel na EURO 2016.

Domaćin se sastao s najvećim iznenađenjem ovog šampionata Islandom koji je prethodno prošao grupnu fazu, a onda u osmini finala savladao poslije preokreta Englesku sa 2:1.

Sa druge strane, Francuzi su u nokaut fazi pobijedili Republiku Irsku identičnim rezultatom.

Prethodno su plasman obezbijedili Portugal i Vels koji će igrati u prvom polufinalu, kao i Njemačka koja je čekala pobjednika ovog susreta.

Samo nekoliko sati prije početka utakmice čula se eksplozija ispred stadiona Francuska. Prema prvim informacijama to je bila kontrolisana eksplozija zbog sumnjivog automobila ispred stadiona.

Islanđani se nisu na početku povukli kao što su mnogi očekivali. Krenuli su hrabro, pa su čak vršili pritisak na posljednju liniju francuske odbrane u prvih desetak minuta.

Prvi pokušaj imao je Sigurdson u četvrtom minutu, a dva minuta kasnije na drugoj strani je mnogo ozbiljnije zaprijetio Paje, ali je ostalo 0:0.

Francuzi su ipak brzo došli do prednosti iako nije izgledalo tako. U 13. minutu Matuidi je sjajno proigrao Žirua koji je iskosa sa lijeve strane šutirao, imao je sreće pošto je lopta prošla kroz noge golmanu Islanda i Francuska je povela.

 

 

Rani gol mnogo je značio domaćinu koji je zaigrao mnogo opuštenije i već je u 20. minutu duplirao prednost. Poslije kornera sa desne strane Pol Pogba je sjajno skočio na drugoj stativi i golman Haldarson je bio nemoćan - 2:0.

 Utakmica je, poslije drugog gola, izgubila na ritmu. Francuzi su bili zadovoljni sigurnim vođstvom pa nisu napadali sa previše igrača. Čuvali su loptu između dva šesnaesterca i čekali priliku da Island napravi grešku u odbrani.

Meč je definitivno riješen u 43. minutu. Najbolji igrač Francuske Dmitri Paje dobio je loptu od Grizmana na ivici kzanenog prostora, namjestio je na lijevu nogu i preciznim udarcem zatresao je mrežu rivala - 3:0.

Samo dva minuta kasnije i Grizman je pogodio. Bila je to sjajna akcija, Žiru je propustio loptu kroz noge i omogućio Grizmanu da izađe sam pred Haldarsona, a napadač Atletika je majstorski lobovao golmana za 4:0.

Franczi su se u potpunosti opustili, a to je kaznio Sigtorson. Gulfi Sigurdson je dobro centrirao, a Sigtorson se lijepo snašao i smanjio prednost (4:1).

Brzo nakon toga Francizi su još jednomzatresli mrežu Islanda. Žiru je bio strijelac po drugi put na večerašnjoj utakmici za 5-1.

Imao je Island odličnu priliku preko Ingasona koji je sa tri-četiri metra šutirao glavom, ali je Ljoris maestralno intervenisao. Zatim su Islanđani tražili penal, jer je jedan igrač Francuske igrao rukom, ali je Kujpers samo pokazao da se igra nastavi.

Pokazali su Islanđani zašto su dobili toliko simpatija od navijača širom svijeta. Mnogi bi se predali pored ogromnog rezultatskog zaostatka, ali ne i oni. Nastavili su da se bore, a nagrada je stigla u 84. minutu kada je Bjarnason glavom smanjio na 5:2. Navijači na tribinama su počeli da slave kao da tim pogotkom prolaze dalje. Zaista nevjerovatna podrška.

FRANCUSKA (4-3-3): Loris - Sanja, Košćelni, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi, Sisoko - Grizman, Paje, Žiru.

ISLAND (4-4-2): Haldarson - Sevarson, Arnason, R. Sigurdson, Skulason - Gudmundson, Gunarson, G. Sigurdson, Bjarnason - Sigtorson, Bodvarson

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije