Fudbal

Njemačka poslanica: Fudbalski tim nedovoljno nacionalan

Njemačka poslanica: Fudbalski tim nedovoljno nacionalan
Njemačka poslanica: Fudbalski tim nedovoljno nacionalan

Njemačka desničarska populistička stranka Alternativa za Njemačku izazvala je novu polemiku oko njemačke fudbalske reprezentacije.

Poslanica i jedna od vodećih ličnosti stranke ocijenila da je reprezentacija nedovoljno "nacionalna".

U tviter poruci poslatoj nekoliko minuta poslije poraza Njemačke od Francuske na Evropskom fudbalskom prvenstvu sinoć, Beatriks fon Storh, pomoćnica portparola stranke, napisala je "možda bi trebalo ponovo da bude njemački NACIONALI TIM koji bi igrao sljedeći put?"

AfD, koja posljednjih mjeseci koristi nesigurnost javnosti usljed dolaska rekordnog broja migranata u Njemačku, tokom evropskog prvenstva već je kritikovala igrače stranog porijekla u njemačkom nacionalnom timu.

Potpredsjednik stranke Aleksandar Guland je prošlog mjeseca izjavio da mnogi ljudi ne bi voljeli da im njemački reprezentativac Džerom Boateng bude susjed, iako ga smatraju dobrim fudbalerom. Boateng, čiji je otac porijeklom iz Gane, standardan je reprezentativac Njemačke i učestvovao je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Guland se postavio pitanje o identitetu članova nacionalnog tima i rekao da već dugo reprezentacija nije njemačka, slično izjavi Fon Storh.

Riječi Fon Storh su danas naišle na brojne kritike političara i drugih.

"Ko je ta bedna osoba koja ne može da se raduje što smo prvaci svijeta", pitao se poslanik opozicionih Zelehih Omid Nuripur, misleći na svjetsku titulu osvojenu 2014. u Brazilu.

"Čista glupost", napisao je na tviteru Ralf Štegner, potpredsjednik Socijaldemokratske partije koja dijeli vlast s konzervativcima Angele Merkel.

A kritikovao je i potpredsjenik Merkelkinih demohrišćana Armin Lašet koji je rekao da je ona jedno "jadno gudnđalo". Predstavnica AfD-a jutros je povukla sporni tvit i rekla da je bila zabuna.

"I dalje ga zovem nacionalni tim, jer to i jeste sa svim svojim igračima", napisala je ona na Fejsbuku i kritikovala "politički korektne" medije koji su stvorili polemiku oko njene prve poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije