Rukomet

Poznato 16 putnika za drugi krug Svjetskog prvenstva

Poznato 16 putnika za drugi krug Svjetskog prvenstva
Foto: Tanjug/AP | Poznato 16 putnika za drugi krug Svjetskog prvenstva

Španija, Crna Gora, Iran, Francuska, Slovenija, Poljska, Švedska, Brazil, Zelenortska Ostrva, Island, Mađarska i Portugal izborili su plasman u drugu fazu Svjetskog prvenstva kada su grupe A, B, C i D u pitanju.

Najveća drama je viđena na utakmici između jednog od domaćina planetarne smotre, reprezentacije Poljske i Saudijske Arabije. Poljacima je trebala pobjeda da bi prošli u drugu fazu, a pobjeda je dalje vodila i Saudijsku Arabiju. Na kraju, poslije velike borbe, na krilima navijača, slavila je Poljska sa 27:24.

U novoformiranim grupama, u kojima borbe počinju već 18. januara, Francuska i Španija će imati po četiri, Crna Gora i Slovenija po dva, Iran i Poljska su bez bodova.

U drugoj grupi, Švedska ima četiri, Brazil, Island, Mađarska i Portugal po dva, a Zelenortska Ostrva su bez bodova.

U utakmicama posljednjeg kola, u grupama A, B, C i D, postignuti su sljedeći rezultati: Brazil – Zelenorti Ostrva 30:28, Crna Gora – Čile 35:33, Francuska – Slovenija 35:31, Island – Južna Koreja 38:25, Švedska – Urugvaj 47:12, Portugal – Mađarska 27:20, Poljska – Saudijska Arabija 27:24.

Dodajmo da su Njemačka, Egipat, Nizozemska i Danska takođe osigurale drugi krug, a sutra ćemo dobiti i posljednjih osam učesnika.

Sada slijedi borba za mjesto u četvrtfinalu, koje će osigurati po dvije reprezentacije iz četiri grupe, a dvije će biti formirane nakon utakmica u grupama C, D, E i F.

Plasman u četvrtfinale garantira nastavak borbi za mjesto na Olimpijskim igrama, a naravno i nastavak borbi za pobjedničko postolje na Svjetskom prvenstvu, piše Sportklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije