Rukomet

SP ulazi u završnu fazu: Trenutak istine za Srbiju i Hrvatsku

SP ulazi u završnu fazu: Trenutak istine za Srbiju i Hrvatsku
Foto: Tanjug/AP | SP ulazi u završnu fazu: Trenutak istine za Srbiju i Hrvatsku

Rukometaši Srbije ubjedljivom pobjedom nad Katarom (34:24) u posljednjoj utakmici prve runde Svjetskog prvenstva (Grupa E) prenijeli su dva boda u glavnu fazu takmičenja, baš kao i Hrvatska iz Grupe G, koja je bila sigurna protiv Maroka (36:24). Obje selekcije već večeras igraju mečeve odluke, od kojih će zavisiti hoće li ostati u igri za plasman u četvrtfinale.

"Orlovi" igraju sjajno prvenstvo. Poslije trijumfa nad Alžirom, te nesretnog poraza od Njemačke, rutinski su savladali Katar i, što je najvažnije, prenijeli dva boda u drugi krug takmičenja. Puleni Tonija Đerone od početka su imali kontrolu meča i na kraju došli do rutinske pobjede. Najefikasniji u srpskom sastavu bio je Bogdan Radivojević sa sedam golova, a povratnik u tim Dejan Milosavljev sakupio je osam odbrana.

Na startu druge faze rukometaši Srbije imaće najtežeg rivala, Norvešku, pobjednika Grupe F. To znači da se "orlovi" sastaju sa direktnim rivalom za prva dva mjesta, odnosno plasman u četvrtfinale. Norvežani su u prvoj fazi dobili Sjevernu Makedoniju, Argentinu i Nizozemsku, protiv koje su pokazali da su i te kako ranjivi, ali su ipak na kraju uspjeli da dođu do preokreta i trijumfa (27:26), koji im je osigurao da prenesu četiri boda. Jasno je da samo pobjeda ostavlja Srbiju u igri za plasman među osam najboljih reprezentacija planete i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

"Došli smo po četvrtfinale, što znači da moramo pobijediti sve tri ekipe da bismo uspjeli. Znamo kakva je norveška reprezentacija, pripremićemo se kako treba, ali će se tim najprije odmoriti", rekao je Toni Đerona, čiji će izabranici snage odmjeriti još sa Argentinom i Nizozemskom.

Hrvatska, koja nije blistala, ipak je zahvaljujući pobjedama nad SAD i Marokom prenijela dva boda. "Kauboji", koji su na startu poraženi od Egipta, nalaze se u gotovo identičnoj situaciji kao i Srbija. Večeras ih čeka aktuelni svjetski šampion Danska, koja je prenijela maksimalan broj bodova. Računica je jasna, Hrvati moraju pobijediti kako bi ostali u igri za četvrtfinale, što s obzirom na prikazano do sada neće biti nimalo lako. Treba dodati da Sjeverna Makedonija nije uspjela da izbori drugu fazu nakon što su u meču odluke poraženi od Argentine (26:35).

Današnji parovi

Grupa 3: Katar  Nizozemska (15.30), Njemačka  Argentina (18), Srbija  Norveška (20.30),

Grupa 4: Bahrein  SAD (15.30), Egipat  Belgija (18), Hrvatska  Danska (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije