Zimski sportovi

Ruskom čudu otvoren put do zlata

Ruskom čudu otvoren put do zlata
Foto: Tanjug/AP/Bernat Armangue | CAS: Valijeva nastavlja da se takmiči

Ruskinji Kamili Valijevoj (15) dozvoljeno je da nastavi da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

To je odluka koju je danas donio Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

CAS je saopštio da je potvrdio odluku Ruske antidoping agencije (RUSADA) da ukine kaznu Valijevoj, koja je bila suspendovana jer je bila pozitivna na antidoping testu urađenom 25. decembra prošle godine.

Ruska antidoping agencija joj je ukinula suspenziju, ali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svjetska antidoping agencija (VADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU) uložili žalbu na tu odluku i zatražili da slučaj ode na Sud za sportsku arbitražu (CAS). CAS-a je naveo da je zahtev MOK, VADA i ISU odbijen.

VSudsko vijeće je saopštilo da bi sprečavanje mlade klizačice da se takmiči, njoj nanelo ‘nepopravljiivu štetu’. Ona ima manje od 16 godina i zaštićena je osoba prema kodeksu Svjetske antidoping agencije.

Na sudu su konstatovali da je neblagovremeno obavještavanje o rezultatima testa na kojem je Valijeva pala, takođe imalo značaja prilikom donošenja odluke.

"Tako kasno obavještenje nije bilo njena krivica, još usred Zimskih olimpijskih igara", navodi se u odluci.

Valijeva će sutra nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji i prvi je favorit za zlato s obzirom da je Rusiji već donijela jedno fantastičnim nastupom u timskom takmičenju kada je izvela četvorostruki okret.

Ta medalja Rusiji još nije dodijeljena a konačna odluka biće donesena nakon što se završi istraga o tome kako je nedozvoljeni Trimetazidin (lijek koji se koristi kod angine pektoris i vrtoglavice a koji poboljšava protok krvi a samim tim i izdržljivost) dospio u njen organizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije