Zimski sportovi

Kontoverze oko žene koja stvara šampione u klizanju

Kontoverze oko žene koja stvara šampione u klizanju
Foto: Tanjug/AP/David J. Phillip | Kontoverze oko žene koja stvara šampione u klizanju

Doping saga oko ruskog klizačkog čuda od djeteta Kamile Valijeve skrenula je pažnju na ljude koji se bave "proizvodnjom" olimpijskih i svjetskih šampiona a jedna od njih je i Eteri Tutberidze.

Eteri je nekadašnja klizačica koja danas radi u legendarnoj moskovskoj školi sporta Sambo 70 i pod njenim vođenjem su svjetsku scenu osvajale vrhunske ruske klizačice poput Julije Lipnickaje, Jevgenije Medvedeve, Aline Zagitove, Ane Šerbakove...

Sve one su poznate i kao "Eterine djevojke" koje su posljednju deceniju unijele revoluciju u klizanje fantastičnim skokovima i figurama zbog čega su bile nivo iznad ostalih. Ipak, iza tako rezultatski besprekorne priče krije se i nešto što se dugo vuče i veže za ime Eteri Tutberidze.

Njene klizačice neki zovu i zvijezdama padalicama, ne zbog toga što kada se pojave zabljesnu velikim sjajem, već što, smatraju mnogi, imaju prekratku karijeru.

Njena prva uspješna učenica bila je Polina Šelepen. Polina je već kao juniorka nagovještavala da će biti svjetska klasa ali baš kada je trebalo da zasija na seniorskoj sceni. već je došao kraj.

Razlog je bila brojne povrede skočnog zgloba a Šelepenova je prije dvije godina u razgovoru otkrila da je već sa 10 godina bila u stanju da izvede besprekorne trostruke okrete a da današnji standard postaju čevorostruki. Uslijedio je rad sa Jegenijom Medvedevom i Alinom Zagitovom.

Medvedeva je briljirala na svjetskim šampionatima 2016. i 2017. i kada je bila viđena sa zlatom na Olimijskim igrama u Pjongčangu, preduhitrila ju je tada petanestogodišnja Zagitova koja je postala olimpijski šampion.

Njene štićenice su i Aleksandra Trusova, Ana Šerbakova i Alina Kostornaja koje bez problema izvode četvorostuke skokove a ni najteži skok, trostruki aksl, za njih nije više nije nikakva egzotika. 

Međutim, smatraju neki, metode kojima Tutberidzeova stvara šampione ima ozbiljne nuspojave. Kako se bliži punoljetsvo njenih stićenica tako problemi i povrede postaju sve učestaliji. Medvedeva se prošle godine povuka zbog hronične povrede leđa a kada je napustila okrilje Tutberidzeove i prešla kod Kanađanina Brajana Orsera rekla je da je ponovo morala da uči kako da skače a spomenula je i nezdrave navike koje je imala u ruskoj školi.

I Lipnickaja je imala poremećaj u ishrani a sa navršenih 17 godina Zagitova je takođe morala da okači klizaljke o klin.

Povreda kuka je učinila svoje a prije povlačenja je pričala da bi morala da smrša ako bi željela da drži korak sa mladim snagama koje kao od šale izvode četvorostruke skokove i trostruke akslove.

Postoji tvrdnja i da način rada ruske Eteri Tutberidze onemogućava djevojčicama da normalno prolaze kroz pubertet jer ne smiju da dobijaju na kilaži. Priča se o o načinu ishrane koji mnogo karakterišu kao klasično izgladnjivanje a sama Eteri je dala materijala ovim pričama rekavši 2014. "da joj je drago što Lipnickaja može da izdrži samo na hranljivim materijama u prahu".

Kasnije je mlada Ruskinja priznala da se bori sa anoreksijom a kritike na račun rada ruske škole su se pojačale kada je koreograf Danijel Glejhengauz pohvalio klizačicu Anu Šerbakovu rekavši "da je za razliku od ostalih devojaka koje su opsjednute hranom sita kada pojede sva škampa".

Da u svemu ovome ima istine potvrdila je i sama Alina Zagitova rekavši "da tokom olimpijske sezone ne piju vodu, već samo isperu usta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije