Zimski sportovi

Rojselandova najtrofejnija takmičarka u Pekingu

Rojselandova najtrofejnija takmičarka u Pekingu
Foto: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth | Rojselandova najtrofejnija takmičarka u Pekingu

Norveška biatlonka Marte Olsbu Rojseland najtrofejnija je učesnica Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Baš kao i trku u sprintu na 7,5 kilometara, sjajna Norvežanka je fantastično otvorila takmičenje u potjeri i čelnu poziciju nije ispuštala ni u jednom trenutku trke duge 10 km. Norvežanka je ušla u trku s 30 sekundi viška i kako je trka odmicala, samo ju je uvećavala. U gađanju je bilo gotovo besprekorna. Pogodila je 19 od 20 hitaca.

Ovo joj je bilo drugo individualno zlato, a ukupno treće u Pekingu (ima zlato iz mješovite štafete). Osim toga Rojselandova (kojoj je ovo sedmo olimpijsko odličje u karijeri) ima bronzanu medalju u trci na 15 km pa je postala prva biatlonka u istoriji koja je na jednim ZOI osvojila četiri odličja. Četiri odličja na ZOI u Pekingu ima i francuski biatlonac Kanten Fijon Maje, dva zlata i dva srebra.

Drugo mjesto u nedjeljnoj potjeri na 10 km osvojila je Šveđanka Elvira Eberg i to je njeno drugo srebro u Pekingu, poslije sprint trke na 7,5 kilometara. Norvežanka Tiril Ekhof osvojila je bronzu, a ona u Pekingu ima i zlato u mješovitoj štafeti, a ukupno u karijeri ima sedam olimpijskih medalja.

Jedna od favoritkinja ove trke Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold kolabirala je, na cilj je stigla tek kao 14, a odmah po završetku trke je pala u snijeg, nije mogla da ustane, pa je prebačena u bolnicu.

"Nije bila u nesvijesti, samo vrlo iscrpljena. Nije rekla ništa drugo osim: 'Sve sam upropastila.' To je sve", rekao je doktor tima Norveške Lars Kolsrud.

Dan ranije broj medalja za Norvešku uvećala su braća biatlonci Johanes Tinjes Bo i Tarjei Bo. Mlađi brat Bo, Johanes, bio je najbolji u sprintu na 10 km, a ovo mu je treća medalja na ovim Igrama. Ima još zlato u mješovitoj štafeti i bronzu u pojedinačnom takmičenju.

Srebro je pripalo Francuzu Kanten Filjon Maaje, a Tarjei Bo je morao da se zadovolji bronzom.

Reprezentacija Norveške i dalje drži vrh tabele medalja s ukupno 21 odličjem, od čega je devet zlatnih, pet srebrnih i sedam bronzanih. Druga je i dalje Njemačka (8, 5, 1), a na treću poziciju su se probile SAD (6, 5, 1).

Medalje

Zemlja Zlato Srebro Bronza Ukupno
1. Norveška 9 5 7 21
2. Njemačka 8 5 1 14
3. SAD 6 5 1 12
4. Nizozemska 6 4 2 12
5. Švedska 5 3 3 11

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije