Pravosnažna presuda Karadžiću i reakcije

Karadžićeva odbrana: Uputićemo zahtjev za izbor zemlje za izdržavanje kazne

HAG - Iskoristićemo mogućnost upućivanja zahtjeva za izbor države u kojoj će Radovan Karadžić izdržavati kaznu, kaže, za "Novosti" Marko Sladojević, pravni savjetnik bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Napadač na Vučića tajno prenosio Karadžićevu presudu

BEOGRAD - Lider sarajevskog Antidejtonskog pokreta Nihad Aličković, koji je u sudnicu u Hagu prošvercovao mobilni telefon i na "Facebook" profilu uživo prenosio izricanje presude Radovanu Karadžiću, markiran je kao osoba koja je u julu 2015. godine u Potočarima, bacanjem cipele ka Aleksandru Vučiću, dala mig za brutalni juriš na tadašnjeg premijera Srbije, ali zbog toga nikada nije priveden, pišu "Večernje novosti".

Sudija tribunala u Hagu: Doživotna kazna Karadžiću gubi ljudskost

BEOGRAD - Jedan od dvojice sudija Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu koji je bio protiv doživotne kazne Radovanu Karadžiću, Španac Hose Rikardo de Prada Soleansa (62), objasnio je u izdvojenom mišljenju da smatra da ga je trebalo osuditi na 40 godina, jer "kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost", što se dešava s doživotnom.

Brnabić: Treba sačekati s reagovanjem na presudu Karadžiću

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da treba sačekati s reagovanjem na presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske u Hagu Radovanu Karadžiću.

Oglasila se Moskva o presudi Karadžiću

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je danas da je suđenje Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pokazalo pristrasnost i politizaciju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu (Haškog tribulana za ratne zločine).

Višković: Nema razgovora o odšteti nakon presude Karadžiću

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da Vlada nije spremna da razgovara o najavljenoj inicijativi udruženja porodica žrtava rata iz Federacije BiH da traže odštetu od Srpske nakon osuđujuće presude bivšem predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu.

Poslušajte poruku Radovana Karadžića nakon izricanja presude

HAG - Advokat i član tima odbrane Radovana Karadžića, Marko Sladojević, pročitao je poruku koju je poslao prvi predsjednik Republike Srpske nakon presude.

Darko Mladić: Presuda za žaljenje

BEOGRAD - Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je Srni da je presuda kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za žaljenje, jer se, iako je bilo preglasavanja po različitim tačkama optužnice, održala stara linija potvrđivanja ratne propagande kao uslova za međunarodno pravo u slučaju rata u BiH.

Ko su sudije koje su odredile Karadžiću doživotni zatvor?

HAG - Sudije koje su činile petočlano vijeće koje je osudilo Radovana Karadžića na doživotni zatvor prethodno su sudili na Kosovu, u BiH, Tanzaniji, Ruandi i Istočnom Timoru.

Mićić: Skandalozna presuda Karadžiću

BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je skandalozna današnja presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Oglasila se i kćerka Radovana Karadžića

BANJALUKA - Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine RS i kćerka Radovana Karadžića oglasila se povodom presude za njenog oca koji osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

"Regionalni lideri da podrže odluke međunarodnih sudova"

SARAJEVO - EU u potpunosti poštuje odluke Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i očekuje od svih lidera u regionu da podrže odluke međunarodnih sudova i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili postupaka kojima se baca sumnja na nezavisnost ili nepristrasnost sudskog procesa, izjavila je portparol EU Maja Kocijančič.

Izetbegović: Šteta što presuda nije proširena na Prijedor i druge opštine

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentarisao je za Faktor presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem Bosne i Hercegovine.

Vlada Hrvatske žali što presuda Karadžiću nije "nije povezana sa Srbijom"

ZAGREB - Hrvatska vlada pozdravila je danas presudu izrečenu u haškom tribunalu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i smatra da je na osnovu dokaznog materijala i drugih presuda trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vođstvom Slobodana Miloševića.

Bramerc: Presuda Karadžiću nije presuda srpskom narodu

LONDON - Glavni tužilac Haškog tribunala Serđ Bramerc rekao je da presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ne predstavlja presudu srpskom narodu.