BiH

"Regionalni lideri da podrže odluke međunarodnih sudova"

"Regionalni lideri da podrže odluke međunarodnih sudova"
Foto: N.N. | "Regionalni lideri da podrže odluke međunarodnih sudova"

SARAJEVO - EU u potpunosti poštuje odluke Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i očekuje od svih lidera u regionu da podrže odluke međunarodnih sudova i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili postupaka kojima se baca sumnja na nezavisnost ili nepristrasnost sudskog procesa, izjavila je portparol EU Maja Kocijančič.

"Konačna presuda Apelacionog vijeća u predmetu `Karadžić` pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove zaključuje slučaj koji se tiče nekih od najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji Evrope", rekla je Kocijančičeva povodom današnje presude kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Ona je poručila da EU saosjeća sa svima koji su izgubili svoje najmilije, saopšteno je iz Delegacije EU.

"Ponovo ističemo potrebu za potpunom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao nasljednikom Tribunala", navela je Kocijančičeva.

Ona je dodala da EU podržava efikasno procesuiranje slučajeva ratnih zločina pred domaćim sudovima kako bi se upotpunio i nastavio rad međunarodnih sudova.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije