BiH

Ko su sudije koje su odredile Karadžiću doživotni zatvor?

Ko su sudije koje su odredile Karadžiću doživotni zatvor?
Foto: Tanjug/AP | Ko su sudije koje su odredile Karadžiću doživotni zatvor?

HAG - Sudije koje su činile petočlano vijeće koje je osudilo Radovana Karadžića na doživotni zatvor prethodno su sudili na Kosovu, u BiH, Tanzaniji, Ruandi i Istočnom Timoru.

Konačnu presudu Karadžiću saopštio je predsjedavajući Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), danski sudija Van Jensen.

Uz njega, u sastavu vijeća bile su sudije Vilijam Sekule iz Tanzanije, Hose Solasa iz Španije, Grasijela Santana iz Urugvaja i Ivo Rosa iz Portugala.

Sudija Jensen trenutno obavlja funkciju sudije MMKS-a i jedan je od troje dežurnih sudija u ogranku MMKS-a u Aruši u Tanzaniji, a obavljao je i dužnost predsjednika i predsjedavajućeg sudije Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda UN za Ruandu (MKSR).

Za sudiju MMKS-a, izabran je u decembru 2011. Između ostalog, obavljao je i funkciju međunarodnog sudije u Misiji UN na Kosovu (UNMIK) od 2001. do 2002. godine.

Član Vijeća, sudija Sekule je za sudiju MMKS-a izabran u decembru 2011., a prije nego što je postao sudija Žalbenog vijeća MMKS-a, obavljao je dužnost sudije MKSR od maja 1995. do marta 2013. u Aruši, Tanzanija, uključujući i funkciju predsjedavajućeg Pretresnog vijeća II tog suda u dva navrata - od juna 1995. do juna 1999. i od juna 2001. do marta 2013. godine.

Član Vijeća, sudija Solasa je za sudiju MMKS-a imenovan u decembru 2011, a uz brojne funkcije u sklopu španskog pravosuđa, u svojstvu međunarodnog stručnjaka učestvovovao je u brojnim programima saradnje.

Bio je sudija izvjestilac u predmetu ''Scilingo'' (2005) u vezi sa zločinima protiv čovječnosti počinjenim za vrijeme diktature u Argentini, a od 2005. do 2007. godine bio je izabran za međunarodnog sudiju Žalbenog odsjeka Vijeća za ratne zločine Suda BiH, a bio je član Žalbenog vijeća u predmetima za ratne zločine protiv Nikole Kovačevića, Radovana Stankovića i Bobana Šimšića.

Članica Vijeća, sudija Santana u pravosuđu radi od jula 1992. godine, a funkciju sudije obavlja od 1994. godine, raspoređena u različitim sudovima na raznim lokacijama u Urugvaju.

Od 2009. je angažovana u Krivičnom sudu u Montevideu u Urugvaju, specijalizovanom za organizovani kriminal. Predavač je privatnog međunarodnog prava, a trenutno vodi i različite oblike obuke za sudije u vezi s krivičnim proceduralnim pravom.

Član Žalbenog vijeća MMKS-a Rosa je na poziciji sudije od 1993. godine, a trenutno je angažovan i u Portugalskom centru za pravosudne studije od 2006 godine.

Takođe, bio je sudija-mentor za sudije iz zemalja u razvoju, s iskustvom u azijskim i afričkim državama, konkretno u Gvineji Bisao i Istočnom Timoru gdje je obavljao funkciju privremenog predsjednika Apelacionog suda.

Sudija Rosa je u Žalbeno vijeće MMKS-a imenovan u septembru 2018. godine, umjesto dotadašnjeg predsjedavajućeg Teodora Merona, nakon što je izuzeće zatražila odbrana, pošto je Meron na prethodnim suđenjima donosio određene zaključke koji se tiču Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije