BiH

Sudija tribunala u Hagu: Doživotna kazna Karadžiću gubi ljudskost

Sudija tribunala u Hagu: Doživotna kazna Karadžiću gubi ljudskost
Foto: N.N. | Sudija tribunala u Hagu: Doživotna kazna Karadžiću gubi ljudskost

BEOGRAD - Jedan od dvojice sudija Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu koji je bio protiv doživotne kazne Radovanu Karadžiću, Španac Hose Rikardo de Prada Soleansa (62), objasnio je u izdvojenom mišljenju da smatra da ga je trebalo osuditi na 40 godina, jer "kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost", što se dešava s doživotnom.

"Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi s produžetkom ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne smije izgubiti svoju ljudskost, i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete", napisao je De Prada, prenose današnje "Večernje novosti".

De Prada je postao sudija 1986. godine, a radio je u Krivičnom odjeljenju Nacionalnog suda Španije specijalizovanog za organizovani kriminal, tešku korupciju, ratne zločine i terorizam.

Od 2005. do 2007. godine bio je sudija Apelacionog suda veća BiH, gdje je osudio trojicu Srba zbog zločina protiv čovječnosti, a od 2011. godine je sudija Mehanizma u Hagu.

Drugi sudija koji nije glasao za doživotnu kaznu Karadžiću bio je Portugalac Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije