Hrana i piće

Zašto je džin jedno od najzdravijih alkoholnih pića

Zašto je džin jedno od najzdravijih alkoholnih pića
Foto: Image by sgroene from Pixabay | Džin je službeno proglašen najzdravijim alkoholnim pićem, a pomaže i kod mršavljenja

Dragi ljubitelji džina, ponosno nazdravite svojim čašicama - čini se kako džin, piće obožavano još od osamnaestog vijeka, dolazi s nizom prednosti za naše zdravlje.

Za početak riječ je o alkoholnom piću koje se dobija iz bobice kleke, smreke odnosno borovice, a ako još uvijek niste čuli izraz "kleka kao apoteka", riječ je o jako zdravoj “super namirnici” poznatoj po svojim ljekovitim svojstvima zbog čega se u srednjem vijeku često koristila u medicini.

No, ono što bi vas posebno moglo iznenaditi je i činjenica da džin, osim što je niskokaloričan dolazi s nizom benefita za naše zdravlje, ali i ljepotu pa, sljedeći put kad vam neko kaže da džin nije najbolje piće na svijetu, ponosno argumentujte jednom od sljedećih pet stavki:

Prigodan i ako ste na dijeti

Ne brinite za svoju liniju. Prema Lajvstrongu, džin je jedan od najmanje kaloričnih alkoholnih pića s 97 kalorija po čašici. Bobice smreke stupaju u akciju povećanjem broja enzima koji razgrađuju vašu hranu i pomažu u probavi. S druge strane, to se ne odnosi i na popularan džin-tonik pa pripazite s kojim ga sokovima miješate.

Bori se protiv bolesti jetre i bubrega

Zahvaljujući borovicama, džin pomaže sprečavanje zadržavanja vode u tijelu omogućavajući propuštanje više vode od bilo kojeg drugog alkohola. Drugim riječima, svi oni toksini i bakterije koje konzumirate kad pijete alkohol na ovaj se način lakše ispiraju iz vašeg sistema.

Dobar je i za vaše kosti

Ako patite od bolova u zglobovima ili kostima, biće vam drago čuti kako borovica može poslužiti kao efektan tretman protiv hroničnih bolova i upala poput artritisa. Tu uskače i popularan (bakin) recept grožđica namočenih u džinu koje možete držati u tegli, a samo nekoliko takvih grožđica dnevno riješiće niz neugodnih problema.

Više antioksidansa - manje bora

Iako vam ne savjetujemo (bar službeno) da svoju omiljenu kremu protiv bora zamijenite flašom džina, borovice su prepune antioksidansa što znači da pospješuju regeneraciju ćelija u vašem tijelu postižući zaglađeniji te zdraviji izgled kože.

Produžava vam život

Bobice smreke sadrže flavonoide koji su izvrsni za prevenciju bolesti srca i poboljšanje cirkulacije krvi tokom starenja. Ipak, to ne znači da će vam svaka čašica više dodatno produžiti život budući da će pretjerivanje imati itekako suprotan efekat.

(Cosmopolitan.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije