Hrana i piće

Hačapuri: Gruzijska lepinja koju je zabranjeno jesti kad ste tužni

Hačapuri: Gruzijska lepinja koju je zabranjeno jesti kad ste tužni
Foto: N.N. | Hačapuri: Gruzijska lepinja koju je zabranjeno jesti kad ste tužni

Želite li isprobati tradicionalnu gruzijsku kuhinju, obavezno morate probati hačapuri. Riječ je o lepinji punjenoj sirom, koju neki nazivaju i gruzijskom picom, a koja se u ovoj istočnoevropskoj zemlji na obalama Crnog mora jede u svim mogućim situacijama - osim kad ste tužni.

"Ako tugujete zbog smrti voljene osobe ili ste prekinuli s nekim, nemojte jesti hačapuri, jer nećete osjetiti njegove sastojke", tvrdi Mako Kavtaradze iz gruzijske kompanije koja se bavi začinima.

To popularno gruzijsko jelo, koje se najčešće priprema s dodatkom slanog sira sulgunija ili kravljeg sira bryndze te s maslacem chkintijem, dostupno je - svugdje. Može se naći u malim pekarama, jeftinim restoranima, ali i mjestima s vrhunskom gastronomijom.

Za hačapuri govore da je poput snježnih pahulja jer ne postoje dvije iste lepinje. Ovo jelo može biti okruglo, četvrtasto, izduženo te punjeno različitim namirnicama, zavisno od regije u kojoj se nalazite.

Tako, na primjer, Imeruli hačapuri izdaleka izgleda poput bijele pice, kubdari hačapuri punjeno je i mesom, dok je megruli hačapuri napravljen s dvostrukom dozom sira. Sve je češći i popularniji adjarian hačapuri s dodatkom jaja.

Recept

Sastojci za tijesto:

1 čajna kašika soli

1 čajna kašika instant kvasca

1 kašika šećera

700 grama brašna

200 ml vode

100 ml mlijeka

1 kašika ulja

Sastojci za nadjev:

300 grama svježeg kravljeg sira

300 grama naribane mocarele

300 grama feta sira

5 jaja

maslac po želji

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, so i šećer. Zagrijte vodu i mlijeko zajedno te polako ulijte u smjesu s brašnom. Počnite izrađivati tijesto rukama ili mikserom. Izrađujte smjesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu. Tijestu dodajte kašiku ulja i dodatno ga izradite. Stavite ga u čistu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.

Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u tijestu te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.

Za to vrijeme pomiješajte svježi sir, naribanu mocarelu i feta sir.

Podijelite tijesto na četiri dijela. Razvucite ga i oblikujte poput brodića.

Ispunite svaki brodić mješavinom sira. Umutite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smjesom vanjski dio brodića. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 220 Celzijevih stepeni oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu koricu. Izvadite hačapuri iz rerne, kašikom napravite udubljenje u sirnoj mješavini, pa ovdje dodajte jaje. Vratite hačapuri u rernu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče. Poslužite toplo uz neku laganu salatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije