Hrana i piće

Holandska votka od tulipana

Holandska votka od tulipana
Foto: Ilustracija | Holandska votka od tulipana

Tulipani nisu inače glavni sastojak žestokih pića, ali radnici jedne male destilerije u Holandiji tvrde da su proces pravljenja votke visokog kvaliteta od samo dva sastojka - tulipana i vode - doveli do savršenstva.

Kreator holandske tulipan-votke je tridesetčetvorogodišnji Joris Putman, producent koji je sada biznismen.

Prije četiri godine odlučio je izmisliti nešto novo. Iako nije znao šta je to nešto, bio je siguran da će uključivati simbol njegove države - tulipan. Danas, nakon mnogo godina rada, nebrojenih eksperimenata i pokušaja da se drugi uvjere da je tulipanska votka dobra ideja, ovaj izum je veliki hit, a restorani s "Mišelin" zvjezdicama po cijeloj Evropi su ponosni što ovu votku imaju na meniju.

Sve što je trebalo Putmanu da smisli svoju ideju je prijedlog jednog njegovog prijatelja, koji se našalio da bi Putman trebalo da pravi rakiju od žitarica. Nije htio raditi nešto što drugi rade već hiljadama godinama, ali je ideja pravljenja žestokog pića od tulipana bila primamljiva.

"Moji prijatelji su predložili pravljenje rakije od žitarica, ali meni se to nije svidjelo - pravio bih istu stvar kao drugi ljudi i pratio bih tuđi recept", rekao je Joris Putman.

On tvrdi da je bilo potrebno dvije godine da bi se proces usavršio, a u toku te dvije godine sve je bilo u tajnosti, čak i za njegovu porodicu i prijatelje.  Proces je još tajna, ali Putman je otkrio da se votka destiluje tri puta.

Ova votka se pravi oko tri mjeseca, a cijela tura može propasti ukoliko samo nekoliko tulipana bude lošo. Putmanova destilerija potroši oko 48.000 tuliapana svakog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije