Hrana i piće

Med i orasi, moćna kombinacija za savršeno zdravlje

Med i orasi, moćna kombinacija za savršeno zdravlje
Foto: N.N. | Orasi s medom regulišu rad štitnjače, snižavaju holesterol te poboljšavaju pamćenje

Još od prastarih vremena med i orasi su simbol zdravlja, snage i potencije. Koristili su ih još Stari Egipćani, a danas su dio svakog priručnika alternativne medicine. Ovaj spoj je idealan za povećanje plodnosti i libido, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Osim navedenog, orasi s medom regulišu rad štitnjače, snižavaju holesterol te poboljšavaju pamćenje, a što je najbolje od svega - zajedno imaju fantastičan ukus. Želite se zasladiti, a pritom i učiniti nešto za svoje zdravlje, med i orasi su odličan izbor.

LJEKOVITA SVOJSTVA I SASTAV ORAHA

Orah sadrži devet odsto ugljenih hidrata, 83 odsto masti i osam procenata proteina. Kada su u pitanju masnoće, ima visok procenat omega tri i omega devet masnih kiselina. Ovo je posebno važno za one koji pate od srčanih oboljenja. Apsolutno ne sadrži holesterol niti šećer pa ga možete konzumirati i ako patite od većine hroničnih bolesti.

Njegovi fenolni antioksidanti (koje pronalazimo i u voću poput jagoda, borovnica i malina) koriste se za liječenje kancera i bakterijskih infekcija. Tu si i vitamini A, B kompleks, C, D, E i K, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Dodaćemo i to da sadrži riboflavin i niacin, koji su važni za stvaranje energije i rast.

Tu su i minerali, prije svega mangan, bakar, magnezijum i fosfor. Upravo oni su razlog zašto se med i orasi preporučuju u dječjoj ishrani.

ŠTA SADRŽI DOMAĆI MED?

Med je bogat B vitaminima i mineralima, uz prisustvo posebno važnih aminokiselina te bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum. Ovaj pčelinji proizvod je naročito važan za krvnu sliku i kosti. On je ujedno i čuvar ljudskog tijela, jer je veoma moćan antioksidant. Dio je narodne medicine jer ga koriste dijabetičari i astmatičari za ublažavanje simptoma. Koriste ga i kozmetičke kuće zbog izuzetno blagotvornog dejstva na kosu i kožu.

MOĆNA KOMBINACIJA

Med i orasi za srce se koriste jer snižavaju krvni pritisak, i to tako što se jedu svakodnevno mjesec dana. To je dosta velika količina, pa se pobrinite da ove prirodne proizvode uvijek imate u svom domu. Simultano ćete riješiti i problem zatvora i nadimanja u stomaku.

Zeleni orasi i med su savršeni za kožne probleme poput psorijaze i ekcema. Oni obezbjeđuju optimalnu količinu dobrih masti. Uz pomoć vitamina A i E usporavaju starenje, te treba redovno da ih jedete ako želite izbjeći pojavu bora.

OSNAŽUJU TIJELO I POPRAVLJAJU KRVNU SLIKU

Med i orasi za imunitet se koriste od pamtivijeka. Napravite jednostavnan recept - pomiješajte 500 g meda sa 500 g oraha i dodajte im sok jednog limuna. Dobro izmiješajte i sipajte u staklenu teglu. Ova kombinacija će podići imunitet, redukovati anemiju i sveobuhvatno popraviti krvnu sliku.

POMAŽU U BRŽEM SKIDANJU KILOGRAMA

Med i orasi za mršavljenje se koriste kako bi se smanjila želja za hranom, jer oni pružaju osjećaj sitosti. Ovaj ukusni miks dokazano dovodi do gubitka kilograma. Naročito pogoduje osobama koje pate od pretjerane gojaznosti.

ZELENI ORASI I MED ZA ŠTITNJAČU

Mladi orasi i med za štitnu žlijezdu čine čuda, što su doktori još odavno utvrdili. Naime, ukoliko vaša tiroida ne luči dovoljno hormona, nagomilaćete kilograme u kratkom roku i veoma često ćete osjećati zamor. Ovo se može desiti usljed nedostatka selena i joda, a njih ćete naći baš u ovim namirnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije