Hrana i piće

Stručnjaci otkrili koja je riba najzdravija

Stručnjaci otkrili koja je riba najzdravija
Foto: Pixabay | Stručnjaci otkrili koja je riba najzdravija

Dijetetičari već dugo preporučuju uključivanje lososa u obroke, jer studije pokazuju da je veća verovatnoća da će ljudi koji ga jedu biti mnogo mršaviji i zdraviji.

Istraživači sa Univerziteta Kolorado veruju da su identifikovali najmanje četiri jedinjenja u ribi za koju kažu da može da smanji "loš" holesterol.

Ovo je masna supstanca koja se nakuplja u krvnim sudovima i oštećuje ih, povećava šanse za moždani i srčani udar. Njihova nova studija, objavljena u Journal of Nutrition, pokazala je da jedenjem lososa možete uneti najmanje 30 metabolita - supstanci koje se proizvode tokom varenja ili drugih hemijskih procesa.

Četiri od ovih metabolita su povezana sa značajnim poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja. U studiji, istraživači su zamolili 41 učesnika starosti od 30 do 69 godina da jedu mediteransku ishranu, uključujući raznovrsnu ribu, nemasno meso, integralne žitarice i voće i povrće.

Testovi pokazali rezultate

Zatim su analiziranjem krvi i drugim testovima procijenili koliko je zdrav njihov kardiovaskularni sistem. Testovi su obavljeni prije i poslije dijete.

Dijeta je uključivala dva obroka lososa nedjeljno tokom dva perioda od pet nedjelja, sa mjesec dana odmora između. Učesnici su bili gojazni, ali niko nije imao aktivna metabolička stanja kao što je dijabetes tipa 2, piše "Dejli mejl".

Uzorci hrane dati učesnicima takođe su analizirani u laboratoriji kako bi se odredili njihovi metaboliti. Istraživači su pronašli ukupno 1.518 jedinjenja u hrani, ali samo 508 je bilo jedinstveno za lososa.

Ako su istraživači pronašli jedinjenje u lososu, ali ne i u bilo kojoj drugoj hrani, kategorisali su ga kao jedinjenje specifično za lososa.

Otkrili su povećanje u dva jedinjenja specifična za lososa i dva metabolita za koja se odavno zna da snižavaju holesterol i da su povezani sa zdravijim kardiovaskularnim sistemom.

Mnoge od ovih supstanci bile su masti, nudeći dodatne dokaze o zdravstvenim prednostima omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi.

Štaviše, otkrili su da su oni sa visokim nivoom ovih supstanci u krvi imali veće smanjenje ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina niske gustine, triglicerida i apolipoproteina B, markera srčanih oboljenja.

"Mi smo prvi koji su identifikovali bioaktivna jedinjenja specifična za losos koja povećavaju plazmu nakon konzumiranja mediteranske dijete sa jedan do dva fileta lososa nedjeljno", napisali su istraživači.

"Dalje, nekoliko ovih jedinjenja specifičnih za hranu je povezano sa kratkoročnim poboljšanjima kardiometaboličkih zdravstvenih indikatora".

Divlji pacifički losos se generalno smatra najzdravijim.

Studija objavljena prošle godine pokazala je da prelazak na mediteransku ishranu sa normalne zapadnjačke ishrane može da vam pomogne da živite duže, i što ranije u životu počnete, to bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije