Kuća i vrt

Ljekovito bilje: Betonika

Ljekovito bilje: Betonika
Ljekovito bilje: Betonika

Betonika je raširena po području Evrope. Raste na vlažnim ali i suvim šumskim livadama, rijetkim i prozračnim sunčanim šumama. Takođe, raste i na sunčanim brdskim livadama i obroncima.

Betonika je višegodišnja, sitna biljka koja naraste od 20 do 80 centimetara, s jajastim i duguljastim lišćem. Lišće je na krajevima nazubljeno. Ima više cvjetića veličine od tri pa do šest centimetara. Ti cvjetići su povezani u jedan cvat veličine 10 centimetara. Cvjetovi su ružičasto-modre boje. Betonika cvjeta od jula do septembra.

Ljekoviti dijelovi su listovi i korijen, koji se skupljaju u vrijeme cvjetanja, ali mogu se skupljati sve do jeseni. Koristi se pri liječenju bolesnika slabijih živaca i duševno rastrojenih ljudi, astme, pri čišćenju pluća, padavice, pomaže pri povraćanju krvi, žutice, žgaravice, reumatskih bolesti, gihta i želučanog katara. Korijen koristimo pri trovanjima i povraćanju.

Čaj od Betonika

Jedan od najboljih njenih proizvoda je čaj koji se priprema tako da se stave dvije kašike betonike u posudu i preliju s vrelom vodom. Čaj mora odstajati 20 minuta uz povremeno miješanje. Nakon 20 minuta bi ga trebalo procijediti i zatim popiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije