Kuća i vrt

Uređenje enterijera: Wabi-sabi stil dokaz da je ljepota u nesavršenostima

Uređenje enterijera: Wabi-sabi stil dokaz da je ljepota u nesavršenostima
Foto: N.N. | Uređenje enterijera: Wabi-sabi stil dokaz da je ljepota u nesavršenostima

Drevna japanska filozofija wabi-sabi nije novost u uređenju enterijera, ali u posljednjih nekoliko mjeseci opet je doživjela veliku popularnost i čini se da se u uređenju domova sve više teži postizanju jednostavnosti u dekorisanju i uopšteno nematerijalističkom, skromnom načinu života.

Wabi podrazumijeva svježinu, rustičnu jednostavnost, mir, ali i hirove i nepravilnosti koji proizlaze iz procesa stvaranja, te se može odnositi na prirodne ili objekte koje je stvorio čovjek. Sabi su, pak, ljepota i spokoj koji dolaze s godinama.

Ovo je drevni oblik umjetnosti koji nastoji da pronađe ljepotu i savršenstvo u nesavršenom. Slavi sve staro, iznošeno, vremenom istrošeno, narušeno, nesavršeno i promjenjivo, jer upravo nesavršenost čini nešto jedinstvenim i lijepim.

Njeguje sve ono što je autentično, uz priznavanje tri jednostavne stvarnosti: ništa ne traje, ništa nije završeno i ništa nije savršeno - stav je svjetski poznatih dizajnera enterijera.

Karakteristike wabi-sabi estetike

Karakteristike wabi-sabi estetike prvenstveno su asimetrija, hrapavost i već pomenuta jednostavnost, skromnost i intimnost. Nadalje, namještaj u domu treba da bude neobojen i nelakiran, a boje koje se koriste u uređenju su isključivo prirodne, pa dominiraju zemljani tonovi, sve nijanse zelene, čokoladnosmeđe i pepeljastosive.

Od detalja, u wabi-sabi domu preovladavaju apstraktne slike, upaljene svijeće, cvijeće, pomalo zarđali metalni predmeti.

Preferiraju se i male lampe koje se mogu postaviti svuda po prostorijama u domu, dok je za glavno, centralno svjetlo najbolje iskoristiti svjetiljku od rižinog papira. Za kuhinju su pogodne posude od prirodnih materijala, poput drveta ili keramike u japanskom stilu, što će domu podariti duh orijentalnosti i toplinu.

Ono što je takođe ključno za wabi-sabi jeste da nikada ne postanete rob svog doma, on vas mora radovati i smirivati, a ne biti izvor bilo kakvog stresa.

Minimalistički stil

Važno je napomenuti da je wabi-sabi dom uređen u minimalističkom stilu. U njemu se naglasak stavlja na čovjeka, a ne na mašine. U njemu će se nalaziti stvari koje su domaćinu drage i koje rado koristi, bez obzira na zastarjelost, kao i one koje za osobu sadrže sentimentalnu vrijednost: stara porodična stolica, stare zavjese, bakin servis za kafu, više puta pročitane knjige...

Popucala boja na zidovima ili na namještaju, plahte i jastučnice od starinskog lana, zid od cigle bez fasade, gruba završna obrada na drvenim podovima... sve te nesavršenosti zapravo su dio savršenog doma. Jer, wabi-sabi filozofija voli sve što je nezavršeno i nepravilno.

Boje su isključivo prirodne, a dominiraju zemljani tonovi, sve nijanse smeđe, pepeljastosive i zelene. Namještaj u domu, pak, mora biti neobojen i nelakiran. Fokus u enterijeru je na jednostavnosti, skromnosti i intimnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije