Kuća i vrt

Uz pomoć jeftinih trikova uklonite fleke od znoja

Uz pomoć jeftinih trikova uklonite fleke od znoja
Foto: Pexels | Uz pomoć jeftinih trikova uklonite fleke od znoje

Postoji nekoliko trikova za uklanjanje mrlja od znoja, a vjerovatno imate nešto od dolje navedenog kod kuće.

1. Soda bikarbona

Pomiješajte četiri kašičice sode bikarbone i četvrtinu šolje vode. Nanesite smješu na mrlju starom četkicom za zube ili sredstvom za skidanje laka, malo protrljajte i ostavite sat vremena. Zatim operite u mlakoj vodi i osušite (ali ne na direktnom suncu ili u sušilici). Ponovite onoliko puta koliko je potrebno.

2. Vodka ili sirće

Napravite mješavinu votke ili sirćeta sa vodom, sipajte u bocu sa raspršivačem i nanesite na mrlju neposredno prije pranja.

3. Aspirin

Zdrobite tri do četiri aspirina (jače doze bolje djeluju) u činiji, dodajte toplu vodu i sačekajte da se aspirin rastvori dok se ne rastvori. Uronite mrlju u ovu tečnost i ostavite između pet minuta i dva sata, u zavisnosti od vrste mrlje. Umjesto namakanja, možete i poprskati mrlju ovom tečnošću.

Za bolje rezultate zgnječite dva do tri aspirina i dodajte malo vode, tek toliko da dobijete gustu smjesu. Nanesite ga na mrlju i ostavite pet minuta. Uvjjerite se da je smesa dovoljno vlažna da se ne osuši na tkanini i da se ne mrvi, ali ne toliko da kaplje. Na kraju, perite odjeću normalno, ako je perete normalno.

4. Bijelo sirće

Potopite mrlju u čisto bijelo sirće i ostavite da djeluje između 15 minuta i pola sata, a zatim je isperite. Ponovite po potrebi.

5. Soda bikarbona i sirće

Napravite gustu mješavinu sode bikarbone i vode i nanesite je na mrlju koju ste prethodno natopili vodom. Prelijte kašikom sirćeta i odmah ćete vidjeti reakciju, mjesto sa mrljom će zapjeniti. Nakon toga, ostavite da se osuši, a zatim ga četkajte i stavite u pranje.

(Alo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije