Putovanje

Pratite nas na Google news

Upoznajte naopasniji autoput u Australiji

Upoznajte naopasniji autoput u Australiji
Foto: Printscreen YouTube | Upoznajte naopasniji autoput u Australiji
N.N.

Autoput Ejr dug je 1675 kilometara, te je dio državne autoceste A1. Povezuje zapadnu i istočnu Australiju, odnosno prostire se između Norsemana u regiji Goldfields-Esperans i sedmog naseljenog grada u državi - Port Auguste.

To je ujedno i jedini betonirani put između ove dva dijela Australije.

Originalno je izgrađena četrdesetih godina prošlog vijeka, a ime je dobila prema Edvardu Džonu Ejru, prvom evropskom istraživaču koji je došao do Nularbora. Riječ je o suvom, polupustinjskom području bez ijednog stabla na jugu Australije kroz koji put prolazi.

U sklopu ovog autoputa nalazi se i najduža najravnija drumska dionica na svijetu. Riječ je o potezu između mjesta Baladonia i Kaigune koja je dugačka 146.6 kilometara, a koja nema niti jednu krivinu.

Iako se to na prvi pogled ne bi nikad reklo, Ejr se smatra najopasnijom cestom u Australiji. Razlog je vrlo jednostavan: autoput je vrlo dug, a krajolik je toliko monoton da vozači često puta zaspe za volanom.

Zbog toga je lokalno stanovništvo na nekim dionicama počelo vozačima dijeliti besplatnu kafu.

Većim dijelom autoputa ograničenje brzine iznosi 110 kilometara na sat, ali ako se nađete na njoj za volanom, nemojte je niti pokušavati sami preći u jednom danu. Osim umora i monotonih krajolika, treba paziti i na divlje životinje poput klokana, nojeva i kamila kojih je ovdje mnogo.

Brzi refleksi najpotrebniji su vam u zoru i sumrak kada se divlje životinje izvuku iz svojih skrovišta te mogu izazvati brojne nezgode.

(Punkufer.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije