Zdravlje

8 razloga zbog kojih se ne možete riješiti masnih naslaga

8 razloga zbog kojih se ne možete riješiti masnih naslaga
Foto: N.N. | 8 razloga zbog kojih se ne možete riješiti masnih naslaga

Zajedničko svim fizičkim stanjima je stil života. I masne naslage i bolovi u leđima u većini slučajeva nastaju zbog nezdravog životnog stila, koji postaje loš dok trčimo maraton sa svakodnevnim obavezama i stavljamo sebe na posljednje mjesto prioriteta.

Najčešći razlozi zbog kojih se javljaju, odnosno nakupljaju masne naslage pročitajte u nastavku teksta.

1. Preobilni obroci

Ponekad često nismo svjesni količine obroka koji pojedemo i njegove kalorijske vrijednosti.

Na primjer: pojedemo salatu u restoranu koja sa prilozima može da ima i do 700 kalorija. Zatim, pečeno kestenje koje je sad aktuelno ima u 200 g 500 kalorija. I kestenje i salata su zdravi, ali količina čini razliku.

2. Premalo sna i previše kardija

Ovo je dobitna kombinacija za visok kortizol, a visok kortizol dalje prouzrokuje taloženje masnih naslaga na stomaku. Često smo tokom dana pod stresom pa još ako ne odlazimo na spavanje na vrijeme dobijemo stanje koje zna da postane začarani krug koji vodi u hronični umor.

3. Ne jedete dovoljno proteina

Proteini učestvuju u oporavku i rastu mišića - to već znamo, ali količina proteina je ta koja čini razliku. Obrok sa proteinima nas drži duže sitim i nećemo ulaziti u zamku grickanja između obroka.

4. Misliš da se zdravo hraniš

Ako je nešto zdravo ne znači da možemo pojesti neograničene količine neke namirnice. Najčešće su to veće količine koštunjavog voća, neke zdrave verzije evrokrema, džemova, crnog hljeba i slično. Dakle, opet je količina ta koja čini razliku.

5. Ne vježbaš i ne krećeš se dovoljno i redovno

Često idemo na trening na kojem nismo skoncentrisani i ne izvodimo vježbe pravilno. Nismo sto odsto u treningu dok smo na treningu i zato često izostaju rezultati. Ne krećemo se redovno. Ovdje mislim da svaki čovjek treba svaki dan da prošeta sat vremena.

6. Ne piješ dovoljno vode

Ovo i vrapci na grani znaju, ali i dalje srećem ljude koji dnevno ne popiju ni dvije čaše vode. Unosi dovoljne količine vode su od velike važnosti za hidriranost organizma i za odvijanje metaboličkih procesa u organizmu.

7. Dosljednost, dosljednost, dosljednost

Ovo se odnosi na sve što je gore napisano. Rezultati možda neće doći preko noći, ali će doći brže nego što ste mislili ako se okrenete i posvetite sebi, jer samo srećan čovjek može da usreći druge oko sebe.

8. Grickanje između obroka

Mislim da ne postoji gora navika jer tada upadamo u začarani krug visokog i niskog inzulina, gdje smo stalno gladni i stalno nam se nešto jede. Potrudite se da se uobročite i da imate redovne obroke uvijek u približno vrijeme, a između njih pijete samo vodu, nezaslađenu limunadu i nezaslađen čaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije