Zdravlje

Izjbjegavajte preglasnu muziku

Izjbjegavajte preglasnu muziku
Foto: N.N. | Izjbjegavajte preglasnu muziku

Najmanje jedna od deset osoba koje često slušaju mp3 voli da pojača zvuk do kraja, ne razmišljajući da takva jačina izaziva veća oštećenja sluha nego rad na gradilištu. Preglasno slušanje muzike sa mp3 plejera oštećuje sluh više nego pneumatska bušilica, koja proizvodi prosječan zvuk od 110 decibela, pokazala su britanska istraživanja.

Takođe, jedan od šest ispitanika sluša svoj mp3 glasnije nego što se stvara buka prilikom polijetanja aviona, ustanovili su istraživači. S druge strane, i kada je zvuk na slušalicama podešen tako da stoji na sredini, i dalje se stvara oštećenje, jer jačina ovog zvuka odgovara buci koju bi proizveo vrisak stotinu djece u isto vrijeme.

Na pitanje da li su svesni oštećenja koja njihov omiljeni hobi stvara, većina ispitanika nije znala šta da odgovori već se samo osmijehivala. A s obzirom na to da radnici na gradilištima nose zaštitu za uši dok obavljaju poslove, trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome koliko sami štetimo sluhu dok uživamo u omiljenoj muzici i zapitati se da li je baš toliko buke potrebno, poručuju stručnjaci.(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije