Zdravlje

Koja je razlika između hormonskih i bakterijskih akni

Koja je razlika između hormonskih i bakterijskih akni
Foto: Ilustracija | Koja je razlika između hormonskih i bakterijskih akni

Akne su stanje kože za koje se obično smatra da pogađa tinejdžere, ali to ipak nije baš skroz tačno jer su akne česte i kod odraslih.

"Uobičajeno je pogrešno shvatanje akni kao tinejdžerskog porblemaa. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih odrasle žene između 20 i 40 godina, na primjer, dolaze u dermatološku kliniku je zbog akni. Podaci kliničkog ispitivanja su otkrili da otprilike 50 odsto žena u 20-im godinama, 33 odsto žena u 30-im godinama, a 25 odsto žena u 40-im pati od akni", objasnio je dermatolog Kristofer Bunik za Jejl Medicine.

Kao i kod bilo kog drugog medicinskog problema, otkrivanje osnovnog uzroka je ključno za učenje kako se njime upravlja, pa je važno otkriti koju vrstu akni imate. Iako možda mislite da su sve akne iste jer dovode do bubuljica, razlog zašto se pojavljuju mogu vam dati naznake za rješenje problema. Dva najčešća tipa akni uključuju hormonske akne i bakterijske akne.

Hormonske akne

Ako primjetite da vam se bubuljice javljaju oko brade i vilice i pogoršavaju tokom PMS-a i menstruacije, možda patite od hormonalnih akni. Iako se hormonske akne mogu pojaviti i kod muškaraca, posebno tokom puberteta, najčešće se javljaju kao odgovor na mjesečne promjene u ženskom menstrualnom ciklusu. Ovo je posebno tačno tokom tinejdžerskih godina, trudnoće i menopauze. Hormonske akne se javljaju kada vaša koža proizvodi previše sebuma ili ulja, kao rezultat brze promjene hormona, prema Klivlendskoj klinici.

Višak ulja se miješa sa mrtvim ćelijama kože i prirodnim bakterijama koje se nalaze na koži i dovodi do bubuljica, bijelih tačaka, mitesera, a ponekad i do velikih cista. Može biti teško kontrolisati hormonalne promjene, ali male promjene u načinu života mogu pomoći u poboljšanju hormonskih akni, kao što su dovoljno sna, ishrana, izbjegavanje visoke vlažnosti i zagađenja vazduha, kao i da nikada ne čačkate bubuljice ili pokušavate da istisnete mitisere. U svakom slučaju preporučuje se savetovanje sa dermatologom ili kozmetologom.

Bakterijske akne

Dok hormonske akne potiču od prekomjerne proizvodnje ulja, bakterijske akne su rezultat viška proizvodnje bakterija. Svako ima bakterije na svojoj koži. To je normalan i neophodan dio mikrobioma kože. Međutim, kada se nagomilaju bakterije, mogu se miješati sa uljem i mrtvim ćelijama kože i formirati bubuljice, piše Health Match.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije