Zdravlje

Trudnice u Srpskoj više neće plaćati lijek utrogestan

Trudnice u Srpskoj više neće plaćati lijek utrogestan
Foto: Ilustracija | Lijek za trudnice Utrogestan besplatan i u Srpskoj

BANJALUKA - Činjenica da će lijek utrogestan, koji se koristi kod rizičnih trudnoća za sprečavanje prijevremenih porođaja i nekih drugih smetnji koje se mogu javiti, ubuduće biti besplatan u RS, veoma je značajna za trudnice, jer neće plaćati nešto što im je neophodno kako bi do kraja iznijele trudnoću.

Istakla je ovo u petak za "Nezavisne" Jelena Bjelica, novinarka i autorka bloga "Moje dijete - časopis za roditelje", koja je pokrenula inicijativu da pomenuti lijek bude besplatan.

"Ponosna sam što je inicijativa ovako brzo urodila plodom. Kada sam je pokrenula znala sam da će uspjeti, jer je sasvim normalno da trudnice imaju besplatnu neophodnu terapiju i besmisleno je da plaćaju nešto što im je neophodno da izguraju trudnoću do kraja", kazala je Bjelica.

Ona je izrazila zahvalnost Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade RS, koji je u roku od samo dva dana od pokretanja inicijative prepoznao važnost ove inicijative te, kako je medijima rečeno u njegovom kabinetu, uputio zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da preko Fonda za zdravstveno osiguranje pronađu način i sredstva za realizaciju ove inicijative.

Prema njenim riječima, pojedine žene su izdvajale i po 90 KM mjesečno za ovu terapiju, tako da je u pitanju velika cifra. Pomenuti lijek se ne plaća u Srbiji, a ni u FBiH.

"Za dva-tri dana mi se javilo više od 2.000 žena koje su podržale i istakle važnost ove inicijative", ističe Bjelica.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su kazali da razmatraju uvođenje ovog lijeka na listu te pozivaju njegove zastupnike da im se obrate.

"Fond je već počeo da radi farmakoekonomske analize i procjene naših finansijskih mogućnosti kako bismo stvorili pretpostavke za stavljanje ovog lijeka na listu, a svjesni činjenice da veliki broj trudnica koristi ovaj lijek, što od njih iziskuje velike troškove", navode u Fondu.

Naglasili su da, zahvaljujući tome što je Fond u proteklom periodu stabilizovao svoje poslovanje, kontrolom i upravljanjem troškovima, omogućeno je da uštede usmjere na povećanje prava iz zdravstvenog osiguranja, posebno kada je u pitanju reproduktivno zdravlje njihovih osiguranika.

Kazali su da u prilog toj tvrdnji govori podatak da su u prošloj godini počeli da finansiraju i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, čime su se, kako kažu, izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama koje za zdravstvenu zaštitu izdvajaju mnogo više nego RS.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS je među prvim fondovima u regionu počeo da finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu", zaključili su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije