Zdravlje

Liste čekanja za mamografske preglede odlaze u prošlost

Liste čekanja za mamografske preglede odlaze u prošlost
Foto: Sanja Čakarević | Liste čekanja za mamografske preglede odlaze u prošlost

DOBOJ - Liste čekanja za mamografske preglede u Službi za klasičnu konvencionalnu rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku dobojskog Doma zdravlja odlaze u prošlost, jer je nabavkom digitalizatora, čitača digitalnih rendgen snimaka, omogućen brži rad i veći broj usluga.

"Kod nas su rendgen aparati i mamograf analogni i uz pomoć ovog čitača analogne snimke koje prave aparati prevodimo u digitalni format, onda dobijamo sliku na akvizicijskoj stanici, koju kasnije možemo da dobijemo na radnoj stanici i da očitavamo dobijeni rendgenski snimak. Mnogo brže će nam biti sada da pružimo veći broj usluga i da završimo sve snimke koji budu potrebni da se obrade na vrijeme, da nemamo listu čekanja", rekao je dr Miladin Pantić, načelnik Službe za klasičnu konvencionalnu rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku.

U ovoj službi je za vrijeme korone pruženo oko 18.000 usluga godišnje, ali su tokom kovida, navodi Pantić, mamografska snimanja znatno redukovana zbog povećanog broja kovid infekcija.

Vrijednost doniranog aparata je 52.000 KM.

"Doniran je kroz Program odgovora na kovid, koji finansira Vlada Norveške, a implementira UNDP u BiH. Ovo je je jedan u nizu aparata koji su otišli u zdravstvene ustanove u BiH, od bolnica do domova zdravlja. Svi su prema njihovim prioritetima primili određenu podršku u vidu medicinske opreme, koja im je potrebna ne samo za kovid, nego evo u ovom slučaju i nakon kovida to će koristiti ženama za preglede, a na kraju krajeva neće se čekati, što je danas možda najveći problem", kazao je Siniša Ubiparipović, predstavnik UNDP-a u BiH.

Dom zdravlja radi na tome da i za druge službe u ovoj ustanovi nabavi neophodnu opremu.

"Nadam se da ćemo moći u toku ove godine možda nabaviti još jedan ultrazvučni aparat koji ćemo koristiti za pregled srca, koji će koristiti u Službi porodične medicine. Pisali smo neke projekte, nadamo se da ćemo dobiti jedna ambulantna kola za Službu hitne pomoći. Pišemo na sve strane, trudimo se gdje god imaju projekti, pozivi, kako bismo mogli kroz projekte da dobijemo nešto što ne moramo da finansiramo svojim sredstvima", izjavio je Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije