Zdravlje

Ljekari UKC RS sa kolegama iz Rusije izvršili složenu operaciju

Ljekari UKC RS sa kolegama iz Rusije izvršili složenu operaciju
Foto: Velibor Tripić | Ljekari UKC RS sa kolegama iz Rusije izvršili složenu operaciju

BANJALUKA - Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci su zajedno sa kolegama iz Sankt Peterburga izveli u petak laparoskopsku operaciju karcinoma debelog crijeva, koja pacijentu omogućava da nedugo poslije zahvata ustaje, hoda i jede, a sam oporavak traje znatno kraće u odnosu na klasičnu hirurgiju.

"Imamo čime da se pohvalimo. Pored brojnih ljekara iz Amerike i Evrope, ponovo u našem kliničkom centru su eminentni stručnjaci iz Rusije. I dalje pišemo jednu internacionalnu priču i ono što je najbitnije, unapređujemo zdravstveni sistem RS", kazao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, te dodao da su rađene konkretne operacije, spasavani životi pacijenata, a edukovani su i naši ljekari.

Naglasio je da su dogovorene dvosmjerna saradnja i edukacija, kao i rad ruskih ljekara u UKC RS i naših ljekara u Rusiji.

Vitaliy Viktorovich Egorenkov, zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane u Onkološkom centru Sankt Peterburg, u ime ovog centra zahvalio je na gostoprimstvu.

"Prošla je već godina kako sarađujemo. Ponosni smo na to što smo učestvovali u otvaranju ovog centra i ponosimo se time da smo već postali prijatelji sa našim kolegama iz Banjaluke", rekao je Egorenkov i dodao da podršku imaju i od uprave Sankt Peterburga.

Bit-Sava Elena Mikhailovna, plastično-rekonstruktivni hirurg, istakla je da postoji odlično razumijevanje između ljekarskih timova.

"Operacije su bile vezane i za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Vršili smo odstranjenje tumora, kao i rekonstrukciju organa  na kojima je vršeno odstranjenje tumora", pojasnila je Mikhailovna. Navela je da su ove operacije krajnje važne, ne samo za produženje, nego i za poboljšanje kvaliteta života onkoloških bolesnika.

Ikram Ismailovich Aliyev, šef Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, rekao je da je u UKC RS već drugi put.

"Prošle godine smo bili ovdje na otvaranju Kliničkog centra i ja sam ovdje izvršio prvu laparoskopsku operaciju. Drago mi je da UKC RS ima mogućnost da nabavi sebi tu opremu koja je prilično skupa i ne može baš svaki klinički centar da je nabavi", naglasio je Aliyev.

Pojasnio je da je izvršena niska frontalna resekcija prednjeg crijeva, te da je ova metoda minimalno invazivna, kao i da pacijentkinja hoda, jede i ustaje.

Goran Janjić, specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS, istakao je da je bio na edukaciji u Sankt Peterburgu.

"Radili smo dvije složene operacije koje su bile zaista jako korisne i za mene i sve moje kolege. Laparoskopska hirurgija je neuporediva sa klasičnom hirurgijom jer bolesnici isti dan počinju da jedu hodaju, brzo se vraćaju svojim obavezama, borave četiri-pet dana poslije operacije na odjelu, a u klasičnoj hirurgiji je to negdje deset do petanest dana", navodi Janjić.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, rekao je da je takođe prije mjesec dana boravio u Sankt Peterburgu, gdje su vršene operacije u oblasti onkoplastične rekonstrukcije dojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije