Zdravlje

Nestručnost pri izvođenju maderoterapije izaziva nepoželjne posljedice

Nestručnost pri izvođenju maderoterapije izaziva nepoželjne posljedice
Foto: Ilustracija | Nestručnost pri izvođenju maderoterapije izazviva nepoželjne posljedice

Maderoterapija, masaža pomoću koje se djevojke širom svijeta rješavaju celulita, ne daje efekat kada je obavlja osoba koja nije prošla obuku. U tom slučaju stvaraju se ogromni podlivi i bolovi na mjestima koja su tretirana ovom vrstom masaže.

Maderoterapija je svjetski hit u rješavanju celulita masažom oklagijama, ali za dobar rezultat veoma je važno da osoba koja je radi prođe obuku da ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Ovaj vid terapije je dosta uspješan, ali problem je što mnogi misle da ju je jednostavno naučiti i vide je kao lagan i brz način zarade, pa se počnu baviti njom bez ikakve prethodne obuke.

Beograđanka Snežana Rulić, koju klijenti zovu Sneki ubica celulita, godinama se bavi ovom vrstom masaža, a dodala i neke svoje elemente tek nakon što je vježbala šest mjeseci.

"Ako se masaža radi nestručno dolazi do podliva i jako velikog bola, jer se povredi tkivo i tada nema rezultata. Ova masaža treba da prija. Bolna je samo drugi i treći put. Na četvrtom tretmanu klijenti uživaju, a taj bol je kao neka upala mišića", priča Rulićeva.

Dodaje da kurs treba da prođu svi koji žele da rade ove masaže i da su onda klijenti zadovoljni, a rezultati dobri.

"Imam i muške klijente, koji vode računa o svom telu. Oni najčešće dolaze da srede stomak i to onaj 'pivski'. Muškarci su dobri klijenti i poštuju upute koje im dam", kaže Rulićeva.

Milijana Tešić, koja je obuku završila u Beogradu kod Rulićeve, sada radi maderoterapiju u Banjaluci.

"Posljedice i te kako mogu biti ozbiljne. Smatram da isključivo stručna i obučena osoba treba da se bavi ovom vrstom masaže, kao i ostalim, jer u suprotnom može doći do povrede tkiva s vidno izraženim podlivima i modricama", upozorava Tešićeva.

Ističe da ima dosta osoba koje se žele baviti ili se već bave ovom vrstom terapije, a da nisu obučene za to.

"Dosta njih me zove da kupe oklagije, a vjerovatno misle da je dovoljno da pogledaju par snimaka na YouTubeu i da već mogu da masiraju", kaže Tešićeva.

Prema njenim riječima, obuka se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, gdje se radi na modelima uz nadzor mentora, kako bi se što bolje savladala tehnika i rukovanje oklagijama.

Milica Grgić, koja je obuku završila u Beogradu, a radi u Sarajevu, ističe da je veoma bitno da se završi obuka da bi se moglo baviti ovim terapijama.

"Nažalost, danas je mnogo ljudi koji rade bez obuke. Samim tim dovode svoje klijente, a i sebe do problema i možda bezizlaznih situacija", kaže Grgićeva i dodaje da se i ovdje, kao i u svakom poslu, prepoznaje kvalitet.

Upozorava da su, kada terapiju radi nestručno lice, moguće ogromne posljedice, jer dolazi do pojavljivanja velikih podliva, bolova, povrede tkiva i deformiteta zone koja se tretira.

U Domu zdravlja Banjaluka rekli su da dosad nisu imali slučaj da im je neko došao nakon maderoterapije.

"Nismo imali slučaj da su nam dolazili pacijenti nakon maderoterapije, djevojke čekaju da podlivi prođu ili im masarke kažu koju kremu da koriste", rekla je Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja Banjaluka.

Bojana Karalić, djevojka koja je išla na maderoterapiju, kaže da ove masaže imaju efekta, ali da je potrebno i vremena, a i novca da bi se došlo do željenog rezultata.

Smatra da je veoma bitno odabrati gdje ići na terapiju i da treba ići samo kod stručnih osoba koje su prošle obuku.

"Prvo iskustvo mi je bilo malo bolno, ali izdržljivo. Pojavili su mi se manji podlivi, ali su brzo nestali, a bolovi nakon svake sljedeće masaže su bili sve manji. Već nakon par tretmana počeo se vidjeti efekat", istakla je Karalićeva.

Terapija drvetom

Maderoterapija ili terapija drvetom je tehnika masaže koja vuče korijene iz Kolumbije. Zasnovana je na korištenju anatomski izrađenih elemenata od drveta, što terapiju čini 100 odsto prirodnom bez alergijskih reakcija na koži.

Oklagije kojima se izvode masaže su od prirodnog materijala.

Masaže se preporučuju za opuštanje uma i tijela, razbijanje celulita, sagorijevanje masti, stimulaciju limfnog sistema, eliminaciju toksina, poboljšavanje cirkulacije i ubrzavanje metabolizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije