Zdravlje

Ove namirnice su "ubice" heliko bakterije

Ove namirnice su "ubice" heliko bakterije
Foto: N.N. | Ove namirnice su "ubice" heliko bakterije

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, heliko bakterijom je zaražena gotovo polovina čovječanstva, a njena prisutnost često može izazvati ozbiljne i dugotrajne probleme u organima za varenje, od kojih je najpoznatija i ujedno najopasnija čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Kako biljke mogu da pomognu otkriva travar Momčilo Antonijević za RTS.

Helikobakter pilori je bakterija koja se sreće samo kod ljudi u donjem dijelu želuca (pilorusu) i dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog crijeva, rjeđe želuca. Ova bakterija je u stanju da iz ureje oslobodi amonijak, koji joj omogućava preživljavanje u vrlo kiseloj sredini želuca.

U slučaju simptoma, potrebno je obratiti se ljekaru. Određene biljke se mogu koristiti uz medikamentoznu terapiju jer nisu kontraindikovane sa lijekovima, ali s obzirom na to da je u pitanju ozbiljno oboljenje, biljke treba da budu prvenstveno pomoć, jer one mogu zaista da pomognu u liječenju.

„Kupus i brokoli koristimo u kulinarstvu i poznajemo ih kao ukusno povrće, ali ne znamo da su to izuzetno lekovite biljke“, naglašava Antonijević.

Čuveni francuski travar Moris Meseže koji je imao priliku da liječi čuvene vladare, uvijek je izazivao smijeh kada se pojavi na vratima sa glavicom kupusa, jer je to bio jedan od njegovih univerzalnih lijekova, uz koprivu.

 „Crni kim liječi sve bolesti, osim smrti“, govorili su stari Egipćani.

Ova ljekovita biljka i začin koji se smatra dobrim biljnim lijekom protiv povišenog nivoa holesterola i triglicerida, pomaže i ljudima koji pate od infekcije heliko bakterijom.

„Svim ljudima koji pate od ove bakterije toplo savetujem da popiju jedan decilitar soka od svježeg kupusa, svakog dana. Sada je sezona kupusa, a svi u kući imamo neku vrstu sokovnika i možemo da iscedimo“, dodaje travar.

Takođe, za ljude koji imaju problem sa štitnom žlijezdom i helikobakter, žalfija je biljka koja može najviše da im pomogne, jer utiče na lučenje hormona štitne žlijezde, ali i sprečava helikobakter da se ne razmnožava.

Tu je i bijeli pelin koji jeste simbol jada i čemera, ali njena ljekovitost potiče od tih gorkih supstanci. Antonijević upozorava da bilo koji preparat sa pelinom ne smiju da koriste trudnice jer može da izazove pobačaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije