Zdravlje

Paštrnjak - aromatična biljka savršena za zdravlje

Paštrnjak - aromatična biljka savršena za zdravlje
Foto: Ilustracija | Paštrnjak - aromatična biljka savršena za zdravlje

Iako se često zamijeni za peršin, pastrnjak je biljka, uglavnom korištena kao začinska, koja ima mnoga druga blagotvorna svojstva.

Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja je itekako bogata eteričnim uljima, mineralima, vlaknima te raznim vitaminima kao što su B, C i E. Međutim, od svega navedenog, pastrnjak se najviše koristi kao bogat izvor kalijuma što ga čini savršenom namirnicom za čuvanje zdravlja, posebno kada je u pitanju zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.

Zašto je sve paštrnjak dobar?

Jedno od najpoznatijih svojstava ove biljke jest ono diuretičko. Naime, kao takav itekako dobro služi za izbacivanje viška voda iz tijela. Osim toga, blagotvorno djeluje i kod:

  • regulisanja krvnoga tlaka
  • zdravlja krvnih žila
  • liječenja grčeva u stomaku
  • zdravlja srca
  • povišene tjelesne temperature
  • probavnih tegoba

Kako upotrebljavati paštrnjak?

Paštrnjak je moguće koristiti u cijelosti - od listova do korijena. Najčešće se koriste njegovi korijeni koje može dodati u razne juhe ili variva na isti način na koji dodajete i, recimo, mrkvu. Listove, s druge strane, možete koristiti kao začinsko bilje baš kao što koristite i biljku veoma sličnu paštrnjaku - peršin.

Kada je riječ o čuvanju pastrnjaka, čuvajte ga u frižideru gdje ćete ga pohraniti u plastičnu vrećicu iz koje je prethodno istisnut sav zrak. Osim toga, trebali biste biti pažljivi s njim jer sadrži mnogo eteričnih ulja koji mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga, obvezno operite ruke nakon što ste dirali pastrnjak.

(ordinacija.vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije